Skip links
kosten japan

Wat kost een reis naar Japan?

Wat kost een reis naar Japan?

Reizen naar Japan is helaas duurder dan een trip naar Indonesië, maar het hoeft zeker niet onbetaalbaar te zijn. In deze blog delen we de kosten van onze reis door Japan en waar je op moet letten. We geven je ook handige tips om geld te besparen en laten zien wat een reis naar Japan duurder maakt. Zo kun je je reis helemaal naar wens plannen en beginnen met sparen voor een onvergetelijke ervaring in Japan. Zodat jij volop kunt genieten van je Japanse avontuur!

kosten japan
wat kost een reis naar japan

Dagbudget

Als je een reis naar Japan plant is het handig om een bepaald dagbudget in je hoofd te hebben, want je kunt helemaal los gaan in Japan. Je dagbudget in Japan kan heel erg verschillen door een aantal factoren. Zo is het afhankelijk van het seizoen waarin je reist, keuzes in vervoer, keuzes in eten en natuurlijk verblijf.

Ons dagbudget in Japan

Tijdens ons verblijf in Japan gaven wij in totaal €6.200 uit in 42 dagen Japan. Dit is exclusief een binnenlandse vlucht naar Miyako Jima en de vlucht vanuit en naar Japan. Dit brengt ons op een dag budget van €147 (ongeveer ¥25.000) per dag voor 2 personen. Mede doordat wij langer op bepaalde plekken bleven, zijn onze kosten waarschijnlijk lager dan dat je in hoger tempo door Japan reist. Al waren wij wel tijdens het kersenbloesem seizoen, waardoor onze verblijf kosten een stuk hoger lagen. 

Wat waren onze kosten in Japan?

Wij hebben onze kosten opgedeeld in een aantal categorieën: hotels, vervoer, restaurants, boodschappen, shoppen, activiteiten en overig (zoals kleding wassen). 

  • Hotels: €2.975 (48%)
  • Restaurants: €935 (15,1%)
  • Transport: €760 (12,3%)
  • Shopping: €725 (11,7%)
  • Boodschappen: €435 (7%)
  • Activiteiten: €350 (5,6%)
  • Overig: €20 (0,3%)

Tip: Zo bespaar je geld in Japan

In Japan kun je echt onwijs veel geld op een dag uitgeven, want alles ziet er schattig uit en winkelen is ook goedkoper dan in Europa door vaak de wisselkoers van de Yen. Daarnaast lijkt uiteten niet heel duur in Japan, maar al met al helemaal als je er een drankje bij besteld loopt alles snel op. Daarom hebben wij hier 5 tips om geld te besparen tijdens jouw reis in Japan.

5 tips om geld te besparen in Japan

  1. Boek je hotels op tijd! Wil je ons een handje helpen en bedanken voor de tips? Boek je hotel dan via deze link. Het kan slim zijn om nu alvast je hotels met annulering te boeken, want last minute zijn de hotels in Japan vaak duur. 
  2. Lunch of ontbijt bij 1 van de convenience stores. De convenience stores in Japan zijn top en voor een snack of koffie kun je veel geld besparen door hier heen te gaan. Zo kost een lunch zonder drinken buiten de deur al snel €15 & ontbijt of lunch bij een 7-eleven / Family Mart €7 (50% goedkoper). 
  3. Vervoer. Neem het ‘normale’ OV in plaats van de Shinkansen trein. De Shinkansen trein is veel sneller en een activiteit op zich, maar de kosten voor zo’n trein zijn enorm hoog. Het is wel slim als je bijvoorbeeld 2 weken reist om een JR Pass aan te schaffen. Deze kun je hier aanschaffen. Zo betaal je voor een enkele reis met de Shinkansen trein van Nakatsugawa (Nakasendo trail) naar Kyoto ¥8.700 (€50 p.p.) en met normaal vervoer ¥4.000 (€23 p.p.). Je kunt via Google Maps ook kiezen voor de ‘lowest cost’ option waardoor je verschillende opties krijgt. 
  4. Japan Rail Pass. Als je van plan bent een Japan Rail Pass aan te schaffen hou er dan rekening mee vanaf wanneer je die gaat gebruiken. Stel je bent 5 dagen in Tokyo, dan hoeft hij niet op dag 1 van jouw aankomstdatum in Japan in te gaan. Je bespaard namelijk nogal wat geld als je 14 dagen (€470 p.p.) een pass hebt in plaats van 21 dagen (€603 p.p.). Bestel jouw Japan Rail Pass hier. 
  5. Bezoek Japan in het laag seizoen. Wij reisde door Japan tijdens de Kersenbloesem periode (hoogseizoen) waardoor hotels soms 2 keer zo duur zijn. De herfst is tegenwoordig ook populair. Alles hieromheen is dus verstandig, maar zorg ook dat je de ‘golden week’ in mei overslaat want dan is heel Japan vrij. 
kosten hotel japan
hotel japan eiland

Kosten hotels in Japan

Het is mega afhankelijk van de luxe wat de kosten voor een hotel in Japan zijn. Zo kun je de meest luxueuze hotels boeken voor €300 per nacht, maar is het ook mogelijk om een capsule kamer te boeken voor €30 per nacht. Wij gingen vaak voor lokale verblijven en kozen een middenweg. 

Wat kun je verwachten:

  • Basis / Hostel tussen €30 – €80 per nacht
  • Middenklasse €60 – €150 per nacht 
  • Luxe €150+ 

Hieronder vind je de hotels waar wij tijdens ons bezoek in Japan verbleven in de grote steden. 

Tokyo

We verbleven op een ideale locatie dicht bij Ginza, een van de meest levendige en chique wijken van Tokyo. Het hotel was slechts 4 minuten lopen van twee metrolijnen, wat het reizen door de stad enorm gemakkelijk maakte. Boek het hotel hier!

Wij betaalde hier €76,14 per nacht voor een kleine kamer (prijs is natuurlijk afhankelijk wanneer je boekt en welk seizoen je er bent). 

Mt. Fuji

Dit hotel bij Mt. Fuji was een geweldige vondst, vooral gezien de prijs-kwaliteitverhouding. Het biedt comfort en een prachtig uitzicht, met een paar kamers die direct zicht hebben op Mount Fuji. Het is een perfecte plek om te verblijven voor wie wil genieten van de Japanse cultuur. Het hotel heeft ook een onsen. Boek het hotel hier. 

Wij betaalde hier €76,20 per nacht voor een kamer (prijs is natuurlijk afhankelijk wanneer je boekt en welk seizoen je er bent). 

Tsumago / Nakatsugawa

Nakatsugawa is de perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan Tsumago en Magome, waar je de historische Nakasendo Trail kunt bewandelen. Het hotel waar we verbleven had een fantastische onsen, wat een heerlijke manier was om te ontspannen na een lange dag wandelen. Je boekt het hotel via deze link. 

Wij betaalde hier €124 per nacht voor een kleine kamer (prijs is natuurlijk afhankelijk wanneer je boekt en welk seizoen je er bent). 

Osaka

Ons verblijf in Osaka was super centraal. Het ligt slechts 1 minuut lopen van een metrostation, wat het verkennen van de stad heel makkelijk maakt. Boek het hier voor een geweldige ervaring!

Wij betaalde hier €64,60 per nacht voor een kleine kamer (prijs is natuurlijk afhankelijk wanneer je boekt en welk seizoen je er bent). 

Kyoto

Het vinden van een betaalbare accommodatie in Kyoto kan lastig zijn, vooral tijdens het hoogseizoen wanneer de stad vol toeristen is. Deze schattige homestay was een top vondst, met een goede prijs en slechts 10 minuten lopen van het beroemde Gion-district. De homestay biedt een gezellige en traditionele sfeer, perfect voor wie een authentieke Japanse ervaring zoekt zonder je portemonnee leeg te trekken. Het is de ideale plek voor een comfortabel en betaalbaar verblijf in Kyoto.

Wij betaalde hier €87,25 per nacht voor een kleine kamer (prijs is natuurlijk afhankelijk wanneer je boekt en welk seizoen je er bent). 

kosten eten japan

Kosten restaurants & boodschappen

Tijdens ons bezoek aan Japan hebben wij het meest bespaard op restaurants en boodschappen. Vooral omdat we vaak lang op een locatie zaten en als je ergens 42 dagen bent wil je ook niet elke dag uiteten (althans wij niet 😉 ). Hieronder de kosten waar je rekening mee moet houden als je uiteten gaat in Japan: 

  • Ontbijt €7,50 – €15 pp
  • Lunch €8 – €15 pp 
  • Avondeten €15 – €20 pp
  • Luxe eten €60 pp (dit kan natuurlijk nog veel extremer oplopen, maar voor dit bedrag heb je al wel een hele luxe maaltijd)

Onze kosten aan restaurants en boodschappen

In totaal gaven we €935 uit in restaurants en €435 aan boodschappen. Dit komt uit op een gemiddelde van €32,60 per dag. Voor avondeten gaven wij gemiddeld tussen de €16 – €40 voor 2 personen uit. Waarbij de goedkope optie altijd udon was, en hotpot en izakaya’s waren altijd iets duurder (rond de €40 voor 2 personen). 

Kosten transport Japan

Kosten voor Japan transport is lastig in te schatten, maar als je een Japan Rail Pass koopt is het vrij overzichtelijk. Deze is alleen niet geldig in de metro. Wij hadden dat niet en maakt gebruik van onze Suica Card. Het openbaar vervoer in Japan is zeer goed geregeld, dus wij zouden dan ook zeker aanraden om hier veel gebruik van te maken. 

Transport kosten Japan

In totaal gaven wij €760 uit aan transport kosten in Japan in totaal 42 dagen dus dat is een gemiddelde van €18 per dag met 2 personen. 

De grootste kosten post daar in is de autohuur tijdens ons bezoek aan Mt Fuji & op het eiland Miyako Jima. Het huren van een auto bij Mt Fuji was erg lastig en moesten we ver van te voren regelen. De kosten waren €42,75 per dag en aan overige kosten zoals benzine waren we nog eens €19,20 kwijt. Op Miyako Jima betaalde we €27,50 per dag voor de auto en waren de overige kosten €38,50.

TIP: Vergeet niet dat je voor Japan een internationaal rijbewijs nodig hebt. Deze kun je alleen in Nederland bij de ANWB aanvragen. Ze vragen hier altijd naar in Japan dus deze moet je zeker op zak hebben als je een auto of camper wilt huren. 

japan dagbudget

Kosten activiteiten Japan

Kosten voor activiteiten in Japan kunnen heel erg oplopen als je de attractie parken ook gaat bezoeken zoals Universal Studios. Tempels en andere bezienswaardigheden zoals het bamboo forest in Kyoto zijn daarentegen vaak gratis.

Kosten activiteiten tijdens ons verblijf

  • Tempels (kalligrafie / entree / souvenirs): €30,60
  • Tuinen: €6,10
  • Arcade / Automaten: €23,25
  • Teamlab Planets: €46,50
  • Shibuya Sky: €27,30
  • Dorp bij Mt. Fuji: €6,10
  • Pottenbakken: €74,50
  • Snorkel Tour Miyako Jima: €135
In totaal gaven wij €350 uit aan alle activiteiten in 42 dagen. Dat is gemiddeld €8,35 per dag met 2 personen. Dus €4 per persoon per dag. 

Waar boek je jouw activiteiten?

Het boeken van activiteiten in Japan is eenvoudig met GetYourGuide. Je ontvangt snel je tickets en bijna alle activiteiten zijn op één website te vinden. Dit maakt het gemakkelijk en overzichtelijk, zodat je je tijdens je reis kunt focussen op alle indrukwekkende ervaringen die Japan te bieden heeft.

Je kunt gemakkelijk via deze link jouw tickets boeken,
als je onze link gebruikt help je ons ook een handje! 

Activiteiten die wij zouden aanraden:

  • Teamlab Planets, dit is een superleuke ervaring in Tokyo waarbij je door verschillende ruimtes gaat. Wij noemde het tijdens ons bezoek een speeltuin voor volwassenen. Echt een hele leuke ervaring. Boek jouw tickets hier.
  • Universal Studios Osaka (Mario), deze activiteit staat nog op onze bucketlist en willen we graag tijdens ons volgende bezoek in Japan afvinken. We horen wel dat het vrij druk is, dus zorg dat je de tijd neemt voor een bezoek. Je kunt je tickets hier boeken.
  • Shibuya Sky: dit uitkijkpunt biedt een adembenemend 360-graden uitzicht over de stad. Dit 230 meter hoge observatiedek is perfect voor panoramische foto’s, vooral bij zonsondergang of ’s nachts. Een must-visit en met wat geluk zie je zelfs Mt. Fuji. Boek je tickets hier. 
  • Harry Potter Warner Bross: Ga op een exclusieve reis achter de schermen in de magische wereld van Harry Potter bij de Warner Bros. Studio in Tokyo. Wij willen hier 100% de volgende keer heen, helaas was het bij ons al vol geboekt omdat het net nieuws was. Boek hier jou tickets zodat jij het niet mist. 

Kosten Japan, budget / gemiddeld of luxe, dit kun je verwachten:

Onze kosten zijn vrij gemiddeld voor Japan, we hebben zeker niet bespaard, helemaal niet op het shop gedeelte en ook hotels waren gezien wij in een duurder seizoen waren aan de prijzige kant. Natuurlijk kun je nog meer besparen door voor een hostel te kiezen. Daarom hebben wij hieronder een overzicht gemaakt met welke kosten je kunt verwachten. Opgedeeld in 3 soorten reizigers: budget, gemiddeld & luxe. Zo kan jij zien wat je per persoon ongeveer kwijt bent voor een reis naar Japan per dag. Dit is natuurlijk een indicatie gezien ieder persoon anders is. Als overige kosten rekenen wij 5% van het gemiddelde totale dag budget. 

CategorieBudgetGemiddeldLuxe
Accomodatie€30 - €50 p.n.€50 - €100 p.n.€100+ p.n.
Eten€10 p.p.€20 p.p.€80 p.p.
Transport€5 p.p.€9 p.p.€30 p.p.
Activiteiten€4 p.p.€10 p.p.€20 p.p.
Shoppen€0€10 p.p.€50 p.p. +
Overig€3 p.p.€6 p.p.€16,50 p.p.
Totaal gemiddeld per dag€62 p.p. €130 p.p.296,50 p.p.

Daarnaast kun je op onze Instagram ook meer specifieke tips vinden. Wist je dat boeken via onze links ons enorm helpt deze blog te onderhouden? We stellen het dan ook heel erg op prijs, mocht je één van onze aanraders boeken, dit via onze links te doen!

Liefs, Thomas & Sam

Leave a comment