Skip links
mount fuji japan

Mount Fuji: Ontdek de mooiste berg van Japan & zijn omgeving

Mount Fuji: Onze Reis door Japan’s Meest Iconische Berg en Zijn Adembenemende Omgeving

Tijdens onze recente vijfdaagse reis naar Japan kregen we de kans om een van de meest iconische en adembenemende plekken van het land te verkennen: Mount Fuji. Ondanks dat we niet elke dag zonnig weer hadden en de berg de helft van de tijd verscholen was achter wolken en mist, was onze ervaring buitengewoon magisch. In deze blog willen we onze avonturen, ontdekkingen en tips delen, zodat jij ook het meeste kunt halen uit je bezoek aan deze legendarische berg en de omliggende regio.

fuji
Fuji

Mount Fuji

Mount Fuji is niet alleen de hoogste berg van Japan, met zijn indrukwekkende hoogte van 3.776 meter, maar ook een symbool van nationale trots en spirituele betekenis. Deze vulkaan, die op heldere dagen vanaf grote afstand zichtbaar is, heeft een bijna perfecte conische vorm en wordt vaak afgebeeld in kunst en literatuur.

De Geschiedenis van Mount Fuji en de Omliggende Regio

De oorsprong van Mount Fuji gaat miljoenen jaren terug, met de huidige vorm ontstaan door verschillende uitbarstingen in de afgelopen 100.000 jaar. De berg heeft een diepgaande culturele en spirituele betekenis. Hij wordt vereerd als een heilige plaats in zowel het shintoïsme als het boeddhisme, en duizenden pelgrims beklimmen de berg elk jaar in de zomermaanden om de zonsopgang vanaf de top te zien.

De omliggende regio, bekend als de Fuji Five Lakes (Fuji-go-ko), bestaat uit vijf prachtige meren die door de eeuwen heen door lavastromen zijn gevormd. Elk meer biedt een uniek perspectief op Mount Fuji en heeft zijn eigen charme en activiteiten.

Mount Fuji Fujikawaguchiko
hotels Mount Fuji

Leukste hotels bij Mount Fuji

Beste Reistijd en Klimaat

De beste tijd om Mount Fuji te bezoeken hangt af van wat je wilt doen. Het klimseizoen loopt van begin juli tot half september, wanneer de paden sneeuwvrij en de hutten open zijn. Voor diegenen die de berg willen bewonderen zonder te klimmen, zijn de lente (april tot juni) en de herfst (september tot november) ideaal vanwege de milde temperaturen en heldere luchten. Wij waren er begin april en genoten van de prachtige lentekleuren, hoewel de mist ons uitzicht op Mount Fuji soms belemmerde.

Het klimaat rondom Mount Fuji kan onvoorspelbaar zijn. Zelfs in de zomer kunnen de temperaturen op de top dalen tot onder het vriespunt, terwijl de wintermaanden vaak zware sneeuwval zien. Wij ontdekten dat, hoewel Tokyo al best warm was, de temperaturen rondom Fuji behoorlijk koud werden, soms zelfs onder het vriespunt. Het is altijd een goed idee om het weerbericht te controleren voordat je vertrekt en je kleding daarop aan te passen.

Hoe er te Komen: Autoverhuur en Openbaar Vervoer

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Openbaar Vervoer naar Fujikawaguchiko

Als je met het openbaar vervoer naar Mount Fuji wilt gaan, is Fujikawaguchiko een uitstekende uitvalsbasis voor het verkennen van Mount Fuji en de omliggende meren. Vanaf Tokyo kun je de JR Chuo Line nemen naar Otsuki Station, en daar overstappen op de Fujikyu Railway naar Kawaguchiko Station. De reis duurt ongeveer twee uur en biedt prachtige uitzichten op het Japanse platteland.

Je kunt er ook voor kiezen om met een bus vanaf Tokyo te gaan. Deze bus gaat vrijwel direct naar Fujikawaguchiko en duurt ongeveer 2.5 uur. Je kunt deze reis het makkelijkste boeken via 12Go

Boek hier jouw reis naar Mount Fuji

Huur een auto voor de beste Mount Fuji ervaring

Een auto huren in Japan is een geweldige manier om de regio rond Mount Fuji te verkennen. Dit geeft je de vrijheid om in je eigen tempo te reizen en afgelegen bezienswaardigheden te bezoeken die moeilijk bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. Wij huurden een auto voor een paar dagen en vonden het een uitstekende manier om de prachtige landschappen te verkennen. Vergeet niet dat in Japan links wordt gereden en dat de meeste huurauto’s voorzien zijn van GPS-systemen die Engels ondersteunen. Het is verstandig je auto minimaal 2-3 maanden van te voren te regelen. Dit kan je het beste hier doen. 

Ontdek de regio als een echte Hollander op een fiets

Een andere leuke en milieuvriendelijke manier om de omgeving te verkennen is per fiets. In veel dorpen en bij toeristische attracties rond Mount Fuji kun je fietsen huren. Dit is een geweldige manier om de meren, bossen en dorpen in je eigen tempo te verkennen. Ons verblijf had een aantal fietsen te leen, waardoor wij de eerste dag zonder auto prima rond kwamen. Soms was het wel even fietsen, maar dat is weer een goed excuus om nog meer Japanse lekkernijen te eten!

lake shoji
lake yamanaka

Bezienswaardigheden Mount Fuji

De regio rondom Mount Fuji zit bomvol bezienswaardigheden. Er zijn in totaal 5 meren te vinden rondom Mount Fuji, elk met hun eigen bijzondere kenmerken. Daarnaast zitten er nog een aantal traditionele dorpjes, temples, uitkijkpunten en seizoensgebonden locaties met allerlei mooie bomen en planten. Oftewel: genoeg te zien! Wij vertellen je een aantal van onze favorieten:

Lake Yamanaka en THE PARK Restaurant

Lake Yamanaka is het grootste van de Fuji Five Lakes en een populaire plek voor watersporten zoals zeilen, vissen en windsurfen. Maar dat is niet wat dit meer zo speciaal maakt. Dat zijn namelijk de zwanen die hier te vinden zijn. Parkeer je auto langs het meer en doe een wandeling. De kans is erg groot, zeker in de ochtend en late middag, dat je tientallen magisch mooie zwanen ziet.

Tijdens ons bezoek genoten we van een heerlijke lunch bij THE PARK restaurant, bekend om zijn fluffy pancakes. Deze luchtige pannenkoeken zijn een must-try en een perfecte manier om je energie aan te vullen na een ochtend op het water. Dit restaurant is wel razend populair, onder andere door social media. Kans is groot dat als je veel later dan openingstijd komt, je minimaal 30 minuten moet wachten op een leuk plekje. Heb je hier liever geen zin in? Dan raden we je aan om te eten bij 1 van onze favoriete restaurants. Deze vind je verderop in de blog. 

Lake Saiko

Lake Saiko, een van de kleinste van de Fuji Five Lakes, is een rustige en schilderachtige plek die ideaal is voor kamperen, vissen en wandelen. Het meer is omgeven door dichte bossen en biedt tal van paden die je langs de oever en door de omliggende heuvels leiden.

Lake Shoji

Lake Shoji is het kleinste van de Fuji Five Lakes en staat bekend om zijn rustige en afgelegen sfeer. Dit meer is minder toeristisch dan de andere meren en biedt een uitstekende gelegenheid om te genieten van de natuur en te ontspannen in een rustige omgeving. We brachten een ochtend door bij Lake Shoji, waar we genoten van het uitzicht op Mount Fuji weerspiegeld in het stille water. Hier beleefden we ook een magisch moment tijdens zonsondergang, waarbij we verloofd raakten aan de oevers van dit serene meer. Mocht je geluk hebben, dan kan je ook de reflectie van Mt Fuji zien in het meer.

Mount Fuji vervoer
mount fuji

Lake Motosu

Lake Motosu is het diepste en helderste van de Fuji Five Lakes. Het meer is beroemd geworden door de afbeelding op het oude 5000 yen-biljet, waarop Mount Fuji en het meer te zien zijn.

Lake Kawaguchi

Lake Kawaguchi, een van de beroemde Fuji Five Lakes, biedt een adembenemend uitzicht op Mount Fuji en is een must-visit voor elke reiziger naar de regio. Dit schilderachtige meer is omgeven door pittoreske dorpen, weelderige groene heuvels en kleurrijke bloemen, waardoor het een ideale plek is voor een wandeling of fietstochtje. 

Fujiyoshida

Fujiyoshida, een stad aan de noordkant van Mount Fuji, is de traditionele startplaats voor de beklimming van de Yoshida Route naar de top van de berg. De stad zelf heeft veel te bieden, waaronder het beroemde Fuji-Q Highland, een tamelijk random pretpark voor zijn locatie maar het heeft ook wel wat grappigs. Daarnaast zit Fujiyoshida vol met leuke restaurantjes, koffietentjes, winkeltjes en niet te vergeten de iconische straat met uitzicht op Mt Fuji.

Voor alle info over onze favoriete plekken in Fujiyoshida en Fujikawaguchiko, check dan deze blog

Fujikawaguchiko

Fujikawaguchiko is een charmante stad aan de oevers van Lake Kawaguchi en een populaire uitvalsbasis voor het verkennen van Mount Fuji en de omliggende meren. Het meer biedt een van de beste uitzichten op Mount Fuji, vooral bij zonsopgang en zonsondergang. Wij verbleven in Fujikawaguchiko en vonden het een perfecte plek om te ontspannen en de prachtige omgeving te verkennen.

Chureito Pagoda

Een van de meest iconische fotoplekken van Mount Fuji is de Chureito Pagoda, een vijf verdiepingen tellende pagode met een prachtig uitzicht op de berg en de omliggende vallei. De pagoda is vooral populair tijdens de kersenbloesem- en herfstseizoenen, wanneer de bomen rond de pagoda in bloei staan of in schitterende herfstkleuren veranderen. Hou rekening met een kleine workout door de vele trappen omhoog. We raden je aan om vroeg, liefst tijdens zonsopkomst, te komen op een heldere dag. Check dus de weersverwachting van te voren anders is de kans groot dat je niet het iconische uitzicht krijg waar je waarschijnlijk wel voor komt. Overdag zal deze pagoda echt volstromen met dagtoeristen waarbij je waarschijnlijk in de rij moet om het platform op te kunnen. 

Shiraito Falls

De Shiraito Falls, gelegen in de buurt van Fujinomiya, zijn een van de meest spectaculaire watervallen in Japan. Het water stroomt over een brede rotswand en valt als zijden draden in een groene poel. De watervallen zijn het hele jaar door indrukwekkend, maar zijn vooral prachtig in de herfst wanneer de omliggende bomen in felrode en oranje tinten kleuren. 

Saiko Iyashi-no-sato Nenba Traditional Village

Dit herstelde dorp aan de westelijke oever van Lake Saiko biedt een fascinerende kijk op het traditionele plattelandsleven in Japan. De huizen met rieten daken zijn omgebouwd tot musea, ambachtswinkels en restaurants, waar je kunt leren over de geschiedenis en cultuur van de regio. Het is een leuke bezienswaardigheid voor een uurtje of 2. Voornamelijk voor de geschiedenis en om wat meer te weten over de regio.

Daarnaast kun je op onze Instagram ook meer specifieke tips vinden. Wist je dat boeken via onze links ons enorm helpt deze blog te onderhouden? We stellen het dan ook heel erg op prijs, mocht je één van onze aanraders boeken, dit via onze links te doen!

Liefs, Thomas & Sam

Leave a comment