Skip links

Bat Cave Lombok: Hier moet je heen!

Een bezoek aan Lombok is niet compleet zonder een bezoek aan 1 van de vele bat caves die er te vinden zijn op het eiland. Deze vleermuizengrotten zijn te vinden in elk formaat en je kan er zelfs doorheen lopen! Schrik dan ook niet als je tijdens je avondwandeling regelmatig vleermuizen tegenkomt van een behoorlijk formaat. In deze blog nemen we je mee in de wereld van het vliegende nachtdier, en voor velen nog wat griezeliger: de kakkerlak. Hoe deze met elkaar in verbinding staan en welke Bat Cave je het beste kan bezoeken lees je verderop.

bat cave lombok

Vleermuizengrot Lombok

De naam zegt het al: een vleermuizengrot is dé plek waar deze beesten zich thuis voelen. Het is er donker, stil en vooral erg vies. Ik hoor je denken: waarom zou ik dan in hemels naam deze plek bezoeken? Omdat het een erg unieke ervaring is! Hoe vaak kan je nou zeggen dat je tussen de vleermuizenschijt en duizenden kakkerlakken hebt gelopen?

Magisch licht door kokosrook

Natuurlijk zijn er meer logischere redenen dan deze om de grotten te bezoeken. Één van die redenen is dat de grotten erg mooi zijn als het licht naar binnen schijnt. Omdat de grotten vaak maar aan 1 zijde open zijn, is het wel belangrijk om op het juiste moment in de grotten te zijn. Daarnaast is het ook niet heel onbelangrijk om ze te bezoeken op een zonnige en niet bewolkte dag. De ervaring is namelijk een stuk minder spectaculair zonder de prachtige zonnestralen. Om dit effect te versterken, steken de tour gidsen regelmatig een bosje van kokosnoten in de fik. Dit creëert gigantisch veel rook waardoor de zonnestralen echt zichtbaar worden!

batcave kuta lombok
vleermuizengrot

Welke Bat Cave bezoeken in Lombok

In Lombok zijn de meeste vleermuizengrotten te vinden in het zuiden, dichtbij Kuta. Het makkelijkste is om een scooter te huren en vanuit Kuta naar de grotten toe te rijden. Je zou ook in Kuta zelf kunnen rondvragen bij de toeristen organisaties of zij vervoer kunnen regelen van en naar de grotten. Dit zijn de beste grotten die je kan bezoeken:

  • Goa Bangkang Prabu
  • Goa Puwun / Goa Sumur

Goa Bangkang Prabu (Kuta Lombok Bat Cave)

De meest bekende vleermuizengrot is de Gao Bangkang Prabu. Deze wordt ook wel de Kuta Lombok Bat Cave genoemd en is de grootste van de 2. Je betaalt hier zo’n 50.000 IDR per persoon voor entree, waarbij je laarzen en een helm krijgt om mee door de grot te gaan. Vanaf het centrum van Kuta rij je ongeveer 10 minuten over de hoofdweg richting Selong Belanak. Kijk goed naar een bordje langs de weg met ”Bat Cave” erop aan de linkerhand.

Goa Sumur / Goa Buwun

De tweede bekende bat cave is Goa Sumur (ookwel Goa Buwun). Deze vleermuizengrot is iets verderop te vinden en ook wat makkelijker te betreden. Deze zit aan de rechterkant van de weg en kan je makkelijk betreden via een trap.

vleermuizen zien zonsondergang
Vleermuizengrot in Lombok kuta

Wanneer is de beste tijd om te bezoeken

Een bezoek aan de vleermuizengrotten is niet ompleet zonder het magische licht naar binnen te zien schijnen. De stand van de zon is hierbij erg belangrijk. Daarom raden we je aan rond een uurtje of 13:00 – 14:00 de grotte te bezoeken. Voor Goa Samur zou je eventueel wat eerder kunnen zijn zodat de zon precies van bovenaf de grot in schijnt. Let op; de omstandigheden in de grotten zijn echt bizar. Er zijn weinig plekken waar het zó benauwd is als in deze grotten. Voeg daar nog de rook aan toe die gecreëerd wordt en je kan knap lastig ademen. Het is daarom niet aan te raden hier uren te spenderen. Kom dan ook niet onnodig vroeg, want met de stank van salmiak en de erge benauwdheid wil je niet uren lang zitten.

Zie duizenden vleermuizen de grot verlaten tijdens zonsondergang

Nog een toffe bezigheid is terug te komen voor zonsondergang. Net als de zon onder gaat zal je zien dat duizenden vleermuizen de grotten tegelijk verlaten om op zoek te gaan naar eten. Dit spectaculaire fenomeen gebeurt elke dag, dus zeker waard om een keertje te ervaren!

Daarnaast kun je op onze Instagram ook meer specifieke tips vinden. Wist je dat boeken via onze links ons enorm helpt deze blog te onderhouden? We stellen het dan ook heel erg op prijs, mocht je één van onze aanraders boeken, dit via onze links te doen!

Liefs, Thomas & Sam

Leave a comment