Skip links

Olifanten in Thailand – Dit moet je weten voor je bezoek

De Aziatische olifant is veel te vinden in Thailand en dat is voor veel mensen een belangrijke reden om te reizen naar dit land. Helaas zijn er echter weinig olifanten meer in het wild te vinden en veelal in zogeheten olifaten parken of ”sanctuaries”. Zeker 90% van deze olifanten verblijven zijn helaas niet zo etisch en fijn als dat ze lijken. Om meer aandacht hieraan te besteden, leggen we je in deze blog graag uit wat er wel en niet kan bij een bezoek aan een olifanten verblijf. Daarnaast vind je een lijst van olifantensanctuaries die we aanraden om te bezoeken indien dit hoog op je lijst staat.

Olifanten Thailand
Jungle tocht thailand

Olifanten reservaat Thailand

Olifanten reservaten in Thailand zijn booming business, en daar is echt geen woord van gelogen. De afgelopen jaren zijn de hoeveelheid olifanten reservaten helaas toegenomen. En hoezo helaas? Want zouden deze reservaten niet juist de olifant moeten beschermen? Dat klopt deels. Veel reservaten, of vaak genoemde ”sanctuaries”, zien de dieren voornamelijk als een goede inkomstenbron & werk voor de locals. Alhoewel het welzijn van de olifant in veel Aziatische landen de afgelopen jaren flink onder de loop genomen is, zal je nog veel plekken tegenkomen waar het heel ”normaal” is om op de rug van een olifant te zitten of trucjes ziet doen zoals voetballen. Toch zijn er een aantal reservaten waar verwaarloosde olifanten worden verzorgd op de enige manier dat het nog kan.

Olifanten wassen Thailand

Omdat de meer extreme activiteiten zoals het rijden op de rug van een olifant door steeds meer mensen wordt afgekeurd, proberen de niet zo ethische reservaten met andere activiteiten te komen die vaak erg onschuldig lijken. Niets is minder waar. Want het zo ver krijgen om bijvoorbeeld olifanten te wassen of ”onschuldige” trucjes te laten doen met talloze toeristen is vaak het resultaat van mishandeling. Dit zal vast als een bittere pil komen, want het wassen van een olifant is voor velen dé activiteit om een bezoek te brengen aan een olifanten park. Toch hebben we nog wel wat goed nieuws, want we hebben een aantal verblijven waar de dieren goed verzorgd worden.

Olifanten Sanctuary Thailand
Olifanten reservaat

Deze Olifanten Sanctuaries raden wij aan

Nu je wat meer achtergrond info hebt over wat er wel en niet kan bij een olifantenverblijf, hebben we speciaal voor jou een lijst opgesteld van Olifanten Sanctuaries in Thailand waar de dieren goed behandeld worden. Dit zijn onze aanraders:

Bij veel van deze reservaten kan je de olifanten alleen van een gepaste afstand bekijken of soms kort aanraken. Bij een enkeling zoals Chai Lai Orchid kan je ook een korte tijd met de olifanten afkoelen en wat water over de olifanten heen gooien. Van ”wassen” met scrub is hier niet van toepassing. Boek altijd direct bij de organisatie om te voorkomen dat je op een onbekende plek beland waar niet goed om wordt gegaan met de olifanten.

Olifanten in Thailand
Olifanten park hele dag

Daarnaast kun je op onze Instagram ook meer specifieke tips vinden. Wist je dat boeken via onze links ons enorm helpt deze blog te onderhouden? We stellen het dan ook heel erg op prijs, mocht je één van onze aanraders boeken, dit via onze links te doen!

Liefs, Thomas & Sam

Leave a comment