Skip links
saturnia toscane

Saturnia – de hot springs van Italië

Saturnia, Toscane Italië - de hot springs van Italië

Tijdens onze camper roadtrip door Europa mocht een bezoek aan de betoverende Terme di Saturnia in Toscane niet ontbreken. Deze thermale bronnen, gelegen in het schilderachtige Maremma-gebied, zijn al eeuwenlang beroemd om hun helende eigenschappen. Het zwavelhoudende water, dat constant een aangename temperatuur van ongeveer 37,5 graden Celsius behoudt, biedt een unieke en ontspannende spa-ervaring in de buitenlucht. Deze plek stond al heel lang op onze bucketlist en is echt ideaal te bezoeken met een camper.

camper trip Toscane
Saturnia hot springs Toscane

Terme di Saturnia

Terme di Saturnia is eigenlijk onderdeel van een luxe resort complex en is dan ook niet een goedkope optie. De termen die echter beroemd zijn van de foto’s hierboven zijn gewoon gratis te bezoeken en heten dan ook anders dan Terme di Saturnia. Wil je toch de klassieke Terme di Saturnia bezoeken reken dan op een prijs tussen de €25 – €50, afhankelijk van de dag en het seizoen dat je de termen bezoekt. 

Cascate del Mulino

De terme van de bekende foto’s heet eigenlijk Cascate del Mulino. Deze hot springs in Toscane zijn gratis, het hele jaar door, te bezoeken. Het is ook zeker mogelijk om in het naseizoen te gaan, want de baden zijn warm. Wij zouden dan ook niet aanraden om op een hele warme zomerdag te gaan. Of wellicht dan in de ochtend.

saturnia toscane

Stinken de Terme di Saturnia?

Ja, de Terme di Saturnia kan een zwavelachtige geur hebben, oftewel rotte eieren. Dit komt door het hoge gehalte aan zwavel in het thermale water, wat bijdraagt aan de geneeskrachtige eigenschappen. Hoewel de geur voor sommigen onaangenaam kan zijn, wordt het vaak gezien als een teken van de natuurlijke mineralen en heilzame stoffen in het water. Wij vonden de geur uiteindelijk best meevallen, maar vooral als je weer wegloopt van de hot springs ruik je de geur nog sterker vonden wij. 

Geschiedenis van Terme di Saturnia

De naam “Saturnia” komt van de Romeinse god Saturnus. Volgens de legende sloeg Jupiter, de god van de hemel, een bliksemschicht naar Saturnus, die op de aarde insloeg en de thermale bronnen creëerde. De Romeinen geloofden dat het water speciale genezende krachten had en gebruikten het voor ontspanning, genezing en sociaal samenkomen.

Hoe laat moet je Cascate del Mulino bezoeken?

Wil je de plek helemaal voor je zelf? Dat is in het hoogseizoen een lastige opgaven. Wij waren er in het voorseizoen (mei) en toen waren we rond zonsopkomst maar met 2 andere mensen. Wij zouden dus zeker aanraden om vroeg op te staan. Helemaal in de zomer gezien het warme termen zijn en je waarschijnlijk minder kan genieten als het heel warm is buiten. 

Waar te verblijven?

Je kunt op prachtige plekken verblijven in de buurt van de natuurlijke hot springs in Toscane. Wij verbleven dit keer op een camping, maar het staat zeker hoog op onze lijst om nog een keer bij een hotel of B&B in de buurt te verblijven. Dit zijn wat ons betreft de beste opties in de buurt van de termen:

We verbleven dit keer op een camping, die nog geen 10 minuten lopen van de bekende terme af zit. Je vindt de camping hier.

Wil je toch liever in een B&B verblijven, dan is dit een goede optie voor 1 nacht. Vanaf hier is het maar 17 minuten lopen naar de hot springs. De meeste plekken vereisen namelijk een minimum verblijf van 3 tot 5 nachten, maar wij denken dat 2 nachten voor deze omgeving meer dan genoeg is. 

Wil je het luxer aanpakken? Dan kan je ook in het bekende Saturnia hotel verblijven, je zit dan alleen wel weer wat verder van de gratis termen van de foto. 

Daarnaast kun je op onze Instagram ook meer specifieke tips vinden. Wist je dat boeken via onze links ons enorm helpt deze blog te onderhouden? We stellen het dan ook heel erg op prijs, mocht je één van onze aanraders boeken, dit via onze links te doen!

Liefs, Thomas & Sam

Leave a comment