Skip links

Cambodja Reisplanning

Ben jij van plan om naar binnenkort naar Cambodja te gaan? In dit artikel vind je meer over de perfecte Cambodja planning.

Reisplanning Cambodja

Cambodja is natuurlijk het meest bekend door de tempels in het noorden: Angkor Wat! Prachtig, maar het land heeft natuurlijk nog veel meer opties dan alleen tempels. Wij hebben in totaal 3 weken door Cambodja gereisd, maar met 2,5 week kom je ook al een heel eind. Hieronder vind je onze perfecte Cambodja planning.

  • 5 dagen Siem Reap
  • 3 dagen Kampot
  • 4 dagen Koh Rong (via Sihanoukville)
  • 4 dagen Koh Rong Sanloem
  • 3 dagen Phnom Penh

Siem Reap naar Phnom Penh

Doordat de reistijd binnen Cambodja nog wel eens behoorlijk kan oplopen, is het fijn om wat extra dagen gepland te hebben. Zo zal je zeker een dag kwijt zijn om van Siem Reap naar Kampot te reizen. Een optie is om met een nachtbus van Siem Reap naar Phnom Penh te reizen en vervolgens daar over te stappen op een bus naar Kampot, maar hier hadden wij niet zo’n goede ervaring mee. Als je wat haast hebt met dagen en je budget is wat lager dan is dit alsnog wel een goede optie. Hierdoor kom je begin van de middag aan in Kampot en bespaar je ook een nacht aan verblijf!

Kampot naar Koh Rong

De volgende reis die je neemt is van Kampot naar Koh Rong. Dit gaat door middel van een klein busje (vaak te boeken via hotel) die je dropt bij de haven van Sihanoukville. Deze rit duurt ongeveer 3 uur. Als je de tijd hebt kan je hier nog pinnen, maar anders zou ik aanraden om even de tijd te nemen in Kampot en daar meer dan genoeg te pinnen. Het is namelijk heel moeilijk om contant geld te pinnen op de eilanden aangezien er geen pinautomaten zijn.

Koop je bootticket bij de haven. Kijk wat voor jou de beste tijd is om te gaan, maar ga het liefst zo snel mogelijk. Sihanoukville is namelijk klein China. Het is geen fijne stad om te zijn en letterlijk de hele stad is in de handen van Chinese handelaren. Daarnaast spreken ze geen woord Engels wat communiceren erg lastig maakt. Eetgelegenheden zijn er beperkt en er is niet veel te doen behalve wat feestjes bij hostels. Het duurt ongeveer 1 uur om aan te komen bij Koh Rong. Kijk goed waar je moet uitstappen voor je verblijf, aangezien je niet rond wilt lopen op het eiland met je backpack. Boek alleen de heenreis. De terugreis kan je namelijk prima boeken via Koh Rong Sanloem.

Koh Rong naar Phnom Penh

Om terug te gaan naar het vaste land zal je een ticket hiervoor nodig hebben. Deze kan je vaak kopen bij je verblijf. Je komt vervolgens aan in de haven van Sihanoukville. Er zijn twee manieren om van hier naar Phnom Penh te reizen:

  • Grote Tourbus (goedkoopste optie)
  • Taxi (duurste optie maar wel snelste optie)

Kijk van te voren of de tourbus op een gunstig tijdstip gaat voor jou. Voor ons was dit niet het geval. Daarnaast duurt de reis een stuk langer met een bus dan met een taxi. De reismaatschappijen geven aan dat de busrit 5 uur duurt. In werkelijkheid zal dit waarschijnlijk neerkomen op 6 tot 7 uur. Je rijdt namelijk in de spits in de avond en het kan behoorlijk druk worden. Daarnaast moet je nog een Tuktuk regelen vanaf het busstation. Omgerekend zal je niet zo heel veel goedkoper uit zijn en een stuk langer.

Wij kozen voor een taxi, op aanraden van de manager van ons hotel. Dit kostte ons ongeveer 25 euro p.p.. De reis duurde zo’n 5 uur. Het is hier echt de kunst om af te dingen. Bij ons begonnen de prijzen rond de 90-100 euro. Daarnaast reisden wij tijdens het waterfestival (Bon Oum Touk), waardoor de prijzen nog hoger lagen dan normaal. Neem gerust een kwartier tot half uur om meerdere taxi’s af te gaan en weg te lopen als je het niet eens bent met de prijs. Probeer daarnaast andere reizigers te vinden die naar Phnom Penh gaan. Hierdoor wordt de reis vrijwel even duur als een busticket.

Wij hopen dat jullie met deze Cambodja planning aan de slag gaan. Heb je een vraag of wil je meer reistips? Kijk dan snel verder op onze blog. Daarnaast kun je op onze Instagram ook meer vinden over specifieke tips.

Liefs, Thomas & Sam

Leave a comment