Ben je van plan om naar Zuid-Afrika te gaan? Dan is een bezoek aan het Kruger National Park een absolute must. Het reservaat is zo ongekend groot dat een goede planning noodzakelijk is. Wij geven je in deze post tips om de beste tijd te beleven, en niet te vergeten: de big 5 te spotten!
Het Kruger National Park kun je bezoeken via meerdere poorten. Bekijk goed vanuit welke richting je denkt te komen. Afwijken van de dichtstbijzijnde poort kan zeker, maar zouden wij afraden tenzij je echt kilometers wilt maken om bij een verblijfslocatie te komen. Tijdens ons bezoek zijn wij voornamelijk in het zuidelijke deel geweest. Het noordelijkste punt waar wij naar binnen zijn gegaan is Orpen Gate. De zuidelijke helft bevat vele verschillende soorten terrein. Zo krijg je het idee dat je constant ergens anders bent!
Verblijven in het Kruger National Park
Er zijn een aantal mogelijkheden om in en om het Kruger National Park te verblijven:
- Buiten het Kruger Park in een hotel dichtbij een gate
- In één van de Rest Camps
- In een privé reservaat
Elke optie heeft zijn voor- en nadelen, dus besluit wat het beste bij jou past. Wij hebben gekozen om een nacht buiten het reservaat te verblijven en twee nachten in een Rest Camp. Aangezien het verblijven in een privé reservaat erg duur is hebben wij hier niet voor gekozen. Heb je genoeg budget? Dan kan dit wel een optie zijn. Wij hebben veel goede verhalen gehoord over de privé reservaten. Is je budget laag? Kijk dan of het mogelijk is om buiten het park te verblijven. Het nadeel hiervan is dat je wel veel tijd kwijt bent door het heen en weer rijden en dit kost je daarnaast ook extra brandstof. Je kan dus al raden wat onze favoriet is: verblijven in een Rest Camp.
Pretoriuskop
Wij verbleven in Pretoriuskop, bij Tented Adventures. Hier krijg je een grote luxe tent met een fijn bed. Ontbijt en diner zijn inbegrepen en dit is erg lekker! De porties zijn zo groot dat je de lunch vrijwel kan overslaan. Je eet aan een grote tafel met alle andere gasten, en als er nog plek is schuiven de rangers ook graag aan! Het creëert een erg gezellige sfeer waarin iedereen zijn of haar safari verhalen deelt. Je kunt bij dit verblijf ook safari’s boeken. Douchen en naar het toilet gaan moet helaas wel in een apart gebouw. Dit is overigens wel super netjes!
Heb je liever wat meer luxe en privacy? Dan is het ook mogelijk om een van de huisjes te boeken. Deze liggen op loopafstand van de tenten en hebben wel een privé badkamer. Nadeel hiervan is dat de safari’s met een grotere safari truck gedaan worden. De rangers en safari auto’s van Tented Adventures zijn namelijk exclusief voor het verblijf in een van de tenten. Daarnaast is voor het hele kamp een zwembad beschikbaar.
Hoe lang in Kruger National Park verblijven?
De vraag blijft, hoe lang moet je nou doorbrengen in het Kruger Park? Wij zijn er in totaal 4 dagen geweest waarvan 2 dagen een halve dag. Wij wisten niet zo goed wat we moesten verwachten maar waren in no-time verslaafd aan het park. We maakten er echt een sport van om zo goed mogelijk dieren te spotten. Je rijdt door geweldige natuur en elk moment kan er iets fantastisch op je pad komen. Elke dag zagen we wel weer iets nieuws en je kan zo een half uur stilstaan als je iets leuks ziet zoals olifanten die afkoeling zoeken in de modder of een groep leeuwen die lekker liggen te chillen langs de weg. Mocht dit je nou aanspreken zou ik zeker minimaal drie nachten boeken in het Kruger Park. Je zou dit kunnen verspreiden over meerdere locaties al is het prima te doen vanuit één.
Benodigdheden
Hier is een handig lijstje om af te vinken voor jouw safari:
- Verrekijkers, liefst 1 per persoon
- Bidons en een grote fles water
- Snacks
- Trui, vest of jas en lange broek: zeker als je een ochtend safari gaat doen kan het koud zijn!
- Dierenboek: je kan vrijwel overal een boekje kopen waar de meeste soorten dieren die voorkomen in het park met daarin ook de routes die gereden kunnen worden. Dit is een leuke toevoeging. Zo hou je gelijk bij wat je gezien hebt!
- Zonnebril
- Camera: kan je zo ingewikkeld maken als je wilt. Wij vonden het erg fijn om een lens tot 300mm te hebben voor goede close-ups, maar dit is uiteraard puur optioneel. De lens die wij aanraden is de TAMRON 70-300MM lens!
Dieren spotten, hoe doe je dat het best?
Je bent natuurlijk niet voor niets in het Kruger park, want je wil naast de geweldige natuur ook zeker de big 5 spotten. Even een opfrisser voor wat de big 5 nou inhoudt: de big 5 heeft zijn naam te danken aan de tijd dat er gejaagd werd op de dieren. Het waren de 5 lastigste grote dieren om op te jagen. De dieren zijn: waterbuffel, olifant, neushoorn, leeuw en luipaard. Voornamelijk de laatste 3 kunnen moeilijk te spotten zijn. Je moet je daarnaast ook voorstellen dat je eigenlijk maar heel weinig ziet van het park. Als je over elke weg in het park zou rijden en links en rechts van je 100 meter zou zien, dan zie je nog steeds maar 3% van het hele Kruger National Park. De dieren maakt het verder niks uit waar ze zitten, dus een beetje geluk moet je zeker hebben!
Game drives
Je kan ervoor kiezen om zelf te rijden of mee te gaan met een game drive. Een game drive duurt meestal 4 uur indien geboekt binnen het park. Boek je er 1 van buiten het park dan kan je al snel 10 uur bezig zijn. Dit zouden wij niet aanraden. De game drive auto’s van buiten het park zijn erg toeristisch en ze communiceren met elkaar via een zender die daar totaal niet voor bedoeld is. Hierdoor krijg je meer een race om van plek naar plek te gaan dan dat je rondrijdt en echt op zoek gaat.
De game drives zijn wel aan de prijzige kant (wij waren 400R kwijt p.p. voor 4 uur, omgerekend 25 euro) maar het is het zeker waard om een keer of 2 te doen. Je leert erg veel van de ranger en ze weten vaak wel een beetje waar ze moeten kijken, al is dit zeker geen garantie om dieren te zien. Daarnaast kan je altijd zelf rijden en dit is misschien ook wel het leukste. Je bepaalt je eigen route, tempo en je kan zo lang ergens blijven wachten en kijken als je zelf wilt.
Denk ook zeker niet dat des te meer kilometers je aflegt, des te meer je ziet. Je kan binnen 5 minuten alles zien en vervolgens een uur lang bijna niks. Wij hebben de mooiste dieren gezien juist op de momenten wanneer je ze niet zou verwachten. Heb daarom ook zeker niet teveel verwachtingen, want op een of andere manier zie je nooit hetgeen waar je naar op zoek bent! Zie je iets leuks? Blijf gerust even kijken. Je weet nooit wat er langs kan lopen of wat er kan gebeuren. Zo zagen wij een luipaard in een boom klimmen en wel 2 meter omhoog springen!
Extra tip: Zie je een dier en wil je wat langer blijven wachten, zet je motor uit. Veel dieren communiceren door trillingen of geluid en je auto verstoort dit. Hierdoor gaan ze sneller weg of worden ze boos.
Aanbevolen routes
Zoals eerder aangegeven maakt het niet per se uit waar je rijdt. Je kan de dieren namelijk overal tegenkomen. Wel zijn er bepaalde plekken waar je een aantal dieren eerder tegenkomt dan op andere plekken. Zo vergroot je toch nog een beetje je kansen om de hele big 5 te spotten.
Er zijn twee soorten wegen waarop gereden mag worden: de geasfalteerde- en de onverharde wegen. Als je de kaart koopt zoals eerder aangegeven zal je zien dat ze verschillende kleuren hebben: rood (geasfalteerd) en geel (onverhard).
We beginnen bij onze verblijfsplek: Pretoriuskop. Dit is het terrein om luipaarden te spotten. Het is één van de meest beboste gedeeltes van het park door de hoge regenval. Hierdoor kan een luipaard zich erg goed verstoppen en kan hij uit talloze bomen kiezen om lekker in te liggen. Dit is ook de plek waar wij onze enige luipaard hebben gezien. Onze ranger daarentegen zag geregeld hier luipaarden en ook moeders met kleintjes (dan heb je echt geluk!). Rond om Pretoriuskop loopt een onverharde weg. Dit is een mooi stukje waar normaal niet heel veel mensen rijden. Het is goed te doen binnen een uurtje. Ben je dus wat eerder op dan het ontbijt? Dan kan je mooi dit rondje rijden.
Golden Triangle
Daarnaast is er op ongeveer twee uur afstand de meest bekende route te vinden waar de big 5 vaak gespot wordt: de Golden Triangle. De driehoek staat bekend om zijn diversiteit, doordat de rivier Sabie het gebied opdeelt in twee territoria. De driehoek loopt van Onder Sabie naar Tshokwane en dan net voor Skukuza weer naar Onder Sabie.
Voordat je aan de Golden Triangle begint, zorg dat je goed uitgerust bent in één van de rest camps (Skukuza of Onder Sabie). De route zal ongeveer 4 uur duren, zorg dat je voldoende snacks hebt.
Vond jij deze reis guide over Kruger National Park handig? Wij vonden het daarnaast heel leuk om een eigen auto te hebben in het Kruger Park. Lees hier tips over autohuren in Zuid Afrika. Laat het ons weten in een reactie. Heb je een vraag of wil je meer reistips? Kijk dan snel verder op onze blog. Daarnaast kun je op onze Instagram ook meer specifieke tips vinden.
Liefs, Thomas & Sam