Skip links
auto huren zuid Afrika

Auto huren in Zuid-Afrika

Je ontdekkingsreis door Zuid-Afrika is maar op 1 manier mogelijk en dat is door middel van een auto. Het land is, zeker vergeleken met ons kleine kikkerlandje, gigantisch. Je zal merken dat je zo een halve dag aan het rijden bent om van de ene locatie naar de andere te komen. Een goede voorbereiding is dus noodzakelijk om dit zo goed mogelijk te laten verlopen. Het laatste wat je wilt is een onprettige auto of onverwachte tegenvallers. In deze blog lees je alles over het huren van een auto in Zuid-Afrika.

Auto Huren Zuid Afrika Garden Route Panorama Route

Waar auto huren

Wij hebben onze auto’s via Rentalcars gehuurd. Dit is een soort Booking.com voor auto’s. Je kan hier kiezen uit meerdere aanbieders die elk hun eigen collectie hebben. Wij huurden in Johannesburg van de firma Bidvest en in Port Elizabeth van de firma Budget. Beide bedrijven waren erg vriendelijk en waren bereidt om te helpen.

Soort auto in Zuid Afrika

Aangezien je veel lange dagen in de auto gaat beleven, is het erg fijn als je ook een comfortabele auto hebt. Wees daarom niet al te kritisch en kies liever een iets duurdere auto. Let wel op: Het kan zijn dat je gekozen auto op het moment van aankomst niet beschikbaar is. Je krijgt dan een auto uit dezelfde prijscategorie. Heb dus niet al teveel hoop dat het exact de auto wordt die jij hebt uitgekozen, omdat je dan wel eens teleurgesteld kan worden. Wij hadden hier helaas in beide gevallen last van, al waren de vervangende auto’s prima. Waar ze wel rekening mee houden is je selectie voor automaat of schakelbak. En ja, wat moet je nou kiezen? Je rijdt namelijk wel aan de andere kant, wat ervoor zorgt dat de besturing ook omgedraaid zit. Uit onze ervaring (en hierbij moet ik zeggen dat wij niet extreem ervaren chauffeurs zijn) is een schakelbak prima te doen. Heb je er wat minder vertrouwen in? Geen zorgen, er zijn genoeg automaten beschikbaar, al ben je hier vaak wel iets meer geld voor kwijt.

Krugerpark

Zeer waarschijnlijk dat je een bezoek gaat brengen aan het Krugerpark. Is dit het geval, kies dan voor een hoge auto. Ideaal zou zijn om een auto te huren met 4 wheel drive, al is dit niet noodzakelijk. Zeker als het wat meer regent kunnen de onverharde wegen in het Krugerpark wat minder toegankelijk worden voor lage auto’s.

Garden Route

Sla je het noordelijke gedeelte over en ben je van plan om alleen de Garden Route te doen? Dan kan je dit prima doen met een auto naar keuze. Ga voor een zuinige auto, aangezien je dit zeker terug gaat zien in je benzinekosten.

Auto Huren Kruger Park Zuid Afrika

Verzekering

Zeker niet het leukste maar wel een van de noodzakelijkste dingen die je moet regelen voor je vakantie: verzekeringen. In het bijzonder voor je huurauto. Wij hebben een all risk verzekering genomen via Rentalcars en dit is zeker aan te raden. Op onze laatste dag in Krugerpark waren we, tijdens het achteruitrijden, zo tegen een boomstam aangereden. En natuurlijk stak er net een stronk uit die niet werd herkend door de sensoren. Je raadt het al: gat in de bumper. Wij natuurlijk alsnog balen, maar wel blij dat we verzekerd waren! Bij inlevering van de auto hebben we uitgelegd wat er was gebeurd en dit in detail (beschrijf alles!) opgeschreven. Het heeft wel even geduurd voordat we onze borg terugkregen, maar het afhandelen ging verder vlekkeloos.

Kosten

Verkijk je niet op de kosten voor het huren van een auto. De prijs die je ziet op de website is maar een deel van wat je uiteindelijk kwijt bent. Hier volgt een kleine opsomming van kosten waar je rekening mee moet houden:

 • Borg voor het huren van de auto: dit verschilt per bedrijf en ook per auto. Gelukkig zijn dit kosten die je terugkrijgt 😉
 • Brandstof: Je zal ongeveer zo’n 16R (0.80) per liter kwijt zijn aan benzine. Tank op tijd, aangezien je soms grote stukken gaat rijden zonder een tankstation tegen te komen.
 • Tol: Bij de meeste huurauto’s zit een automatische scanner ingebouwd zodat je niet elke keer klaar hoeft te staan met een zakje geld. Scheelt weer tijd, maar wordt wel achteraf nog in rekening gebracht. Dit zal ongeveer 225R kosten.
 • Grenskosten Swaziland: Ga je naar Swaziland of reis je er slechts doorheen? Dan ben je hiervoor 550R kwijt.
 • Lever je je auto op een andere locatie in? Dan kost dit je 1500R.
 • Grote kans dat je reispartner ook wilt rijden. Dit kost je 410R per persoon.
 • Contract: het opstellen van het contract kost tijd en tja ”time is money”, dus reken jezelf maar 95R lichter.
 • En last but not least, je verzekering. Dit is erg afhankelijk van wat je kiest. Bekijk daarnaast of je niet een goede overlappende verzekering hebt lopen. Dit kan je een hoop geld schelen!

Vond jij deze tips over het huren van een auto in Zuid-Afrika nuttig? Laat het ons weten in een reactie. Heb je een vraag of wil je meer reistips? Kijk dan snel verder op onze blog. Daarnaast kun je op onze Instagram ook meer specifieke tips vinden.

Liefs, Thomas & Sam

Leave a comment

 1. Adembenemende uitzichten bij de Panoramaroute Zuid-Afrika - Reispackers
  Permalink
 2. Kruger National Park: De ultieme reisguide! - Reispackers
  Permalink
 3. Garden Route: onze tips voor de perfect roadtrip! - Reispackers
  Permalink