Skip links
panorama route

Panoramaroute: Adembenemende uitzichten in Zuid-Afrika

Niet ver van misschien wel het hoogtepunt van je vakantie, het Krugerpark, bevindt zich de Panoramaroute. Deze route heeft zijn naam te danken aan een aantal prachtige natuurwonderen en adembenemende uitzichten. Alhoewel de meeste bezichtigingen redelijk dichtbij elkaar liggen, kan het zijn dat je toch in wat tijdnood komt te zitten. Hier lees je de beste tips voor jouw tour door de Panoramaroute. Snel overal ter plekke zijn? Lees hier tips & tricks over autohuren in Zuid Afrika.

Panoramaroute
Three Ronadavals
Blyde river canyon

Three Rondavals – Blyde River Canyon

De Panoramaroute bestaat uit meerdere uitkijkpunten langs en dichtbij de Blyde River Canyon. Deze canyon is zo’n 26 kilometer lang en 800 meter diep. Het is hiermee de één na grootste canyon van Afrika en misschien wel een van de groenste ter wereld. Terwijl je langs deze route rijdt, heb je bijna niet het idee alsof je in Zuid-Afrika bent. Door de grote bossen heeft het eerder wat weg van de Ardennen.

Een van de mooiste bezienswaardigheden tijdens de route is meteen ook de verste: De Three Rondavals. Deze 3 rotsen hebben hun naam te danken aan hun vorm. Ze lijken namelijk op Afrikaanse hutten genaamd rondavels. Er zijn meerdere uitkijkpunten waar de canyon en de rondavels te zien zijn. Bij deze uitkijkpunten moet je wel betalen, dus het is wel fijn als je gelijk goed zit! Wat veel mensen niet weten is dat je ook een aantal hikes kunt doen door de canyon. Wij raden dit zeker aan, omdat je veel in de auto zit en het leuke hikes zijn door prachtige natuur. Om hier te komen moet je door Blyde Canyon, A Forever Resort rijden. Om toegang te krijgen tot het resort zal je wat geld moeten betalen, maar dan heb je wel gelijk toegang tot 3 uitkijkpunten. Er zijn meerdere routes door de vallei die zo’n 2 tot 6 uur kunnen duren. Onderweg kan je zelfs wat meertjes en beekjes tegenkomen. Hier kun je een verfrissende duik in nemen! Neem daarnaast wel genoeg water mee want het kan er behoorlijk warm worden.

Blyde River Canyon 
Gods window
Panorama Route

Bourke’s Luck Potholes

Op zo’n 30 minuten rijden van de Three Rondavals, vind je de Bourke’s Luck Potholes. Dit is echt zo ongelofelijk mooi! Door de verschillende waterstromingen zijn er prachtige rotsstructuren ontstaan. Je zal ook zien dat hier veel locals komen om lekker af te koelen bij het water. Heerlijk om even te pootjebaden! Je zal ongeveer zo’n 55R p.p. kwijt zijn als entrance fee.

Lisbon Falls

Op de Panoramaroute zijn veel watervallen te vinden. Aangezien ze nou niet bepaald naast elkaar liggen en je waarschijnlijk niet genoeg tijd hebt om ze allemaal te zien zouden wij je willen aanraden om naar Lisbon Falls te gaan. Dit is één van de grootste watervallen van de Panoramaroute en ligt perfect op de route!

Panorama Route 
Bourke's luck potholes
Lisbon Falls

God’s Window (Wonder View)

Als je echt het panorama gevoel wilt krijgen, dan zit je hier zeker goed! Je zit hier op één van de hoogste punten van de Panoramaroute. Op een heldere dag heb je hier een fantastisch uitzicht. Dan merk je pas hoe ongelofelijk groen dit gebied eigenlijk is. God’s Window en Wonder View zitten praktisch naast elkaar met vrijwel hetzelfde uitzicht. Het voordeel van Wonder View is dat het een gratis uitkijkpunt is. Wil je graag nog een wandeling doen door het regenwoud? Dan moet je wel echt bij God’s Window zijn. Kosten hiervoor zijn 15R p.p..

Pinnacle Rock

Op de weg van of naar God’s Window vind je de Pinnacle Rock. Het is een gigantische langwerpige rots met daarachter een prachtig uitzicht. Wij vonden dit niet het meest bijzondere uitzichtpunt, maar mocht het je lukken om hier gratis langs te kunnen gaan dan is het zeker even het bezoeken waard.

Waar te verblijven tijdens de Panoramaroute

Een fijn dorpje om te verblijven is Graskop. Dit dorpje ligt dichtbij de meeste bezienswaardigheden en is hartstikke veilig. Je kan prima in het donker nog over straat, wat je zeker niet op veel plekken kan in Zuid-Afrika. Daarnaast heeft het ook een aantal leuke restaurantjes en hotels. Wij verbleven bij Rustique. Dit schattige Pension voelt aan als een heerlijke B&B! De eigenaren zijn heel vriendelijk en vertellen je graag alles over de Panoramaroute. Daarnaast lopen er meerdere reuzenkonijnen rond. Ze zijn een beetje schuw maar wel enorm schattig om te zien! Het ontbijt is echt voortreffelijk (wel erg veel, maar dat zal je wel vaker gaan tegenkomen in Zuid-Afrika) en bij aankomst hebben ze in ieder geval voor je eerste avondmaal alvast een toprestaurant geregeld: Abe’s at the Glass House. Al eten wij het liefst vegetarisch, konden we het niet weerstaan om een heerlijk stuk vlees hier te eten. Op een of andere manier is de kwaliteit van het vlees in Zuid-Afrika toch een stuk beter. Bestel daarnaast een glas wijn, je zal zeker niet teleurgesteld worden met de hoeveelheid die je krijgt!

Graskop Verblijven Rustique
Panoramaroute

Algemene tips Panoramaroute

  • Neem genoeg snacks en drinken mee op de route naar de Panoramaroute. Onderweg zijn er namelijk niet al te veel supermarkten. Wij kochten een aantal grote waterflessen van zo’n 4 liter en vulden onze bidons hiermee.
  • Mocht je rijden met een navigatieapp dan is dat zeker handig, maar hou je dan wel aan de maximale snelheid die op de borden staan en niet van je app. Vooral bij dorpjes, net als je van 100 weer terug moet schakelen naar 40/60, staan snelheidscontroles met politie. Zou toch zonde zijn om een boete te pakken!
  • Veel bezienswaardigheden zijn betaald, maar kom je wat later op de dag (na 5 uur) dan is de kans groot dat je gratis door kan rijden. Dit geldt voornamelijk voor de watervallen.
  • De zonsondergang in Zuid-Afrika is vroeger dan je misschien verwacht, dus ga vroeg uit de veren! Rijden in het donker wordt namelijk afgeraden in het land.
  • Begin de dag met een goed en stevig ontbijt! Er zijn niet al te veel lunch mogelijkheden dus een goed ontbijt is dan wel zo fijn. Je wilt niet de hele dag teren op crackers en chips.

Vond jij deze tips over de Panoramaroute nuttig? Laat het ons weten in een reactie. Heb je een vraag of wil je meer reistips? Kijk dan snel verder op onze blog. Daarnaast kun je op onze Instagram ook meer specifieke tips vinden.

Liefs, Thomas & Sam

Leave a comment