Skip links

Kaapstad: bezienswaardigheden en tips

Denk je eraan om naar Kaapstad te gaan of heb je al je ticket geboekt? Dan wil je vast weten wat er te doen is en hoeveel tijd je hiervoor nodig gaat hebben. In deze blog vertellen we je alles over Kaapstad wat je niet moet missen en tips uit eigen ervaring.

Kaapstad, wat is dat voor stad?

Kaapstad is gigantisch. Het is opgedeeld in veel wijken en in elke wijk is iets te vinden. De stad telt bijna 4 miljoen inwoners en dat merk je ook zeker. Het openbaar vervoer in Kaapstad is dramatisch waardoor iedereen een auto heeft. Hierdoor is het centrum erg druk. Wil je tijdens de spits ergens naartoe rijden of ga je terug naar je hotel? Hou dan rekening met zeker 30 minuten vertraging door file. Reken daarnaast altijd wat extra tijd voor je reis, want de routeplanners berekenen het altijd erg optimistisch. Als je voor de spits de zonsopkomst wilt zien, bedenk dan dat je zeker voor 5 uur weg moet rijden. De zon komt vroeg op en dan ben je net voor de spits op pad.

Beklim de Tafelberg

Wat de reden ook is dat je naar Kaapstad toe gaat, dit uitje is onmisbaar. De Tafelberg ligt midden in Kaapstad en biedt uitzicht over de hele stad. Er zijn twee manieren om op de berg te komen:

  • hiken
  • kabelbaan

Te beginnen met de hike: dit kan op meerdere manieren maar de meest populaire route is Platteklip George. De locatie is goed te vinden via Google Maps, maar hier toch een korte beschrijving: rij naar de Tafelberg en parkeer je auto dichtbij de kabelbaan. Dit is erg belangrijk als je met zonsondergang gaat, want je wilt niet in het donker 15 minuten teruglopen naar je auto.

Loop vervolgens van de kabelbaan af over de weg. Na ongeveer 15 minuten lopen zie je het beginpunt van de hike aangegeven met een aantal groene borden. De hike duurt gemiddeld 2 uur, al is die goed te doen in 1,5 uur als je wat fitter bent. Het is een stijl pad omhoog, maar er hoeft niet geklommen te worden. Eenmaal boven is het nog zo’n 15 minuten lopen naar de kabelbaan. Je kan ervoor kiezen om naar beneden te gaan met de kabelbaan, wat ik zeker aanraad zodra je er wilt zijn voor zonsondergang, maar het is ook mogelijk om weer naar beneden te hiken via dezelfde route. De kabelbaan kost wel geld, dus hou dat wel in gedachten.

Wil je toch wat sneller op de berg zijn? Dan is de kabelbaan een prima optie, maar let op! De rij voor tickets kan heel lang zijn. Koop daarom je tickets online. Zo bespaar je in ieder geval tijd voor het in de rij staan.

Hoe je ook naar boven denkt te gaan, neem genoeg warme kleding mee! Het kan behoorlijk afkoelen bovenop de berg.

Maak een helikoptervlucht

Wil je altijd al een helikoptervlucht maken of denk je hierover na? Dan is dit echt de plek om het te doen. Er zijn verschillende organisaties waar je dit kunt boeken. Ze zitten allemaal bij de Waterfront. Dit is een goed te bereiken locatie waar nog een hoop andere dingen te beleven zijn. Zo is er een groot winkelcentrum, een leuke beachclub (Shimmy Beach Club) en genoeg restaurantjes. Een leuke plek om een middag door te brengen.

Wij hebben onze vlucht geboekt met Adrenaline Hunter. De vlucht wordt vervolgens uitgevoerd door Cape Town Helicopters. Je kan je auto makkelijk bij hen op de parkeerplaats zetten. De vlucht duurt ongeveer 20 minuten, waarbij je langs de kust vliegt en de mooiste uitzichten te zien krijgt. Het is een beetje afhankelijk van de wind, want tijdens onze vlucht heeft de piloot een andere route moeten afleggen dan er beschreven werd. Hierdoor hebben we Robben Eiland gezien en een deel van de kust. Probeer een moment uit te kiezen dat er niet zoveel wind staat, al kan dat wat moeilijk zijn. Bij veel wind zal er ook sprake zijn van veel turbulentie en daar heb je zeker een sterke maag voor nodig!

Bezoek uitzichtpunt The Rock

Ongeacht het tijdstip, dit is iets wat je niet moet missen. Tot op heden nog redelijk verborgen en toen wij er waren was het compleet voor ons alleen. Dit punt geeft je uitzicht over een aantal prachtige stranden, waar je overdag lekker op kunt uitrusten. Ben je niet van plan om Lions Head te beklimmen? Dit is een perfect alternatief aangezien dit op de rand ligt van de berg, maar met een net zo mooi uitzicht als dat je zal hebben op de berg.

Zoek de straat ”Ocean view dr” op. Aan het einde van deze straat is een klein parkeerplaatsje, al kan je iets eerder in de straat ook je auto kwijt. Loop een paar meter door de bosjes, waarna je een hele grote steen vindt. Dit is het uitkijkpunt. Ja, je zit midden tussen gigantische huizen en privé terrein, maar het uitzicht wat je ervoor terug krijgt is prachtig. Wij waren een half uur aan het zoeken naar de locatie en hadden het al bijna opgegeven. Eenmaal gevonden hebben we lekker ontbeten met wat broodjes die we mee hadden terwijl de zon opkwam over Lions Head. Iets wat wij niet hebben gedaan maar wat waarschijnlijk heel erg mooi is: bekijk hier de zonsondergang. De zon gaat onder in de oceaan waar je op uitkijkt. Wat wil je nog meer? Vind hier de locatie op Google Maps.

Geniet van zon, zee en strand

Mooi uitzicht vanaf The Rock hè? Die mooie strandjes die je ziet, daar kun je ook heerlijk op uitrusten! Wij hadden onze auto geparkeerd bij Camps Bay Beach. Hier vind je de meeste restaurantjes en dit is een mooie plek om je auto achter te laten. Al is Camps Bay zeker een mooi strand, zouden wij je aanraden om een kwartiertje te lopen naar Clifton Beach. Dit is een prachtig strand in een baai. Het enige nadeel aan dit strand is dat er geen eetgelegenheden te vinden zijn. Ben je van plan hier wat langer te blijven? Neem dan wat snacks mee. Drinken en ijsjes zijn wel te koop bij de mannetjes die over het strand lopen, dus daar hoef je je niet al te druk om te maken.

Hou je liever van wat rustigere strandjes? Dan is Queen’s Beach misschien iets voor jou. Je kan je auto hier ook erg makkelijk parkeren en vanaf de parkeerplaats is het zo’n 5 minuten lopen naar het strand. Zin in een activiteit? Huur dan een fiets en rij een route langs de kust. Dit is een van de weinige plekken waar je op een fietspad kunt fietsen in Zuid-Afrika!

Restaurants Camps Bay

Tijdens een dag strand is het ook heerlijk om een cocktail te drinken en een lekker hapje te eten. Hier zijn een aantal restaurants waar je dit prima kunt doen:

  • KAUAI: Voor ontbijt en lunch kan je hier heel goed terecht! Het is een keten door heel Zuid-Afrika met heerlijke en ook gezonde gerechten. Wij raden erg de pesto-mushroom toast of een smoothie bowl aan!
  • Ocean Basket: Ook dit restaurant is een keten, maar dé place to be voor gerechten uit de zee! De sushi is hier heel lekker, maar mocht je niet zo’n sushi liefhebber zijn zouden we de platter for 1 adviseren. Neem nog wat andere gerechtjes erbij die je lekker lijken en maak je eigen shared dinner!
  • Tiger’s Milk: Voor cocktails is dit een mooi plekje. Wij deelden hier een pizza voor de lunch en namen een paar drankjes. De Crazy Cranbucha cocktail vonden wij geweldig!
  • Mantra Cafe: Wil je de zon onder zien gaan tijdens je diner? Reserveer dan een plekje bij Mantra café. Dit café heeft een bovenverdieping en erg lekker eten. Langzaam aan zie je de zon onder gaan tijdens je diner.

Zwem met pinguïns bij Boulders Beach

Een stukje ten zuiden van Kaapstad bevindt zich het strandje Boulders Beach. Op dit strand bevindt zich één van de laatste kolonies van de zwartvoetpinguïn. Deze soort komt alleen nog voor langs de kust van Zuid-Afrika en Namibië. Door de bedreiging van deze soort is een reservaat aangelegd voor de pinguïns om te broeden. Een deel van dit reservaat is toegankelijk voor publiek. Hierdoor kan je rondlopen tussen de pinguïns en als je tegen de kou kan, ook zwemmen met ze!

De kosten om binnen te komen zijn momenteel 160R (10 euro). Bekijk van te voren even wanneer het hoog tij is. Bij hoog tij kan het namelijk wat lastig zijn om bij het achterste gedeelte te komen van de baai. Dit is een beetje klim- en klauterwerk om hier te komen, maar beloont je wel met een plekje waar weinig mensen van weten en dus ook komen. Hier zitten vaak de meeste pinguïns dus het is het zeker waard om even naar op zoek te gaan! Zodra je aankomt moet je onder een grote rots door gaan. Klim vervolgens over stenen die hierna volgen en loop een klein stukje verder door het ondiepe water. Om het hoekje van een grote rots waar je omheen loopt is het stukje strand!

Breng een bezoek aan de kleurrijke wijk Bo-Kaap

Als je de stad in gaat is het erg leuk om een uurtje rond te brengen in de wijk Bo-Kaap. Deze wijk bestaat uit allemaal gekleurde huisjes. Erg leuk om een kleine wandeling door te maken. Ga vooral een aantal kleine straatjes in aangezien de wijk groter is dan het lijkt! Voor eten kan je terecht bij Faeeza’s Home Kitchen. Dit is een restaurantje met een klein terras maar het eten zag en rook erg lekker! Ga je nog verder de stad in om bijvoorbeeld souvenirs te shoppen, dan raden wij Skinny Legs aan. Dit restaurant heeft heerlijke en gezonde gerechten, smoothies en drankjes.

Geniet van een wijnproeverij

Zuid-Afrika staat niet alleen bekend om de prachtige natuur en safari’s, maar ook zeker om de wijn! Zeker tussen Kaapstad en Stellenbosch zijn talloze wijnboeren te vinden waar je een proeverij kan doen. Wil je er meerdere doen? Dan raden we aan om zeker niet zelf te rijden! In Stellenbosch kan je een hop-on hop-off tour doen.

Wij hadden hier helaas niet genoeg tijd voor en zijn naar een wijnboer gegaan die wat dichterbij Kaapstad zit. Dit was een echte aanrader door familie uit Kaapstad: Durbanville Hills. Je kan hier meerdere soorten proeverijen doen, bijvoorbeeld een met kaas of met chocola.

Kaapstad

Vond jij deze tips over Kaapstad nuttig? Laat het ons weten in een reactie. Heb je een vraag of wil je meer reistips? Kijk dan snel verder op onze blog. Daarnaast kun je op onze Instagram ook meer specifieke tips vinden.

Liefs, Thomas & Sam

Leave a comment

  1. Garden Route: onze tips voor de perfect roadtrip! - Reispackers
    Permalink