Skip links

Camera’s voor op reis in 2023: De beste mogelijkheden

Iedereen heeft dat moment wel eens: je gaat op vakantie en je wilt leuke foto’s maken van je vakantie of lange reis. Een mobiel volstaat vaak, maar om het toch wat beter vast te leggen wil je misschien wel investeren in een camera. Je zoekt het één en ander op, maar beland al gauw in een spinnenweb van honderden opties. Des te meer je erover opzoekt, des te lastiger wordt de keuze omdat je telkens weer iets nieuws tegenkomt. Als reisbloggers en content creators krijgen wij erg vaak de vraag waar wij mee fotograferen. En heel eerlijk: ik ga je écht niet aanraden om alles te kopen wat wij hebben. Waarom? Omdat jij waarschijnlijk niet zit te wachten op duizenden euro’s uit te geven aan een hobby camera. Nou is dat ook meteen van de baan, dus maak je maar geen zorgen. We gaan in deze blog een aantal opties bespreken van camera’s en lenzen die in 2023 erg goed zijn prijs-kwaliteit voor verschillende prijsklasse. De camera’s en lenzen zullen uitgezocht worden op basis van reisfotografie. Video zal hier en daar ook wel terugkomen, alleen is dit niet de focus van deze blog. Wil je hier meer over weten? Dan raden we je aan om een kijkje te nemen op onze Instagram en ons daar een berichtje te sturen! We helpen je graag verder.

Fotocamera voor op reis
Goede reiscamera

Waarom jij een camera moet kopen voor je reis

Oké, ”moeten” is een groot woord. Maar het feit dat je op deze blog terecht bent gekomen geeft al aan dat je wel interesse hebt in het kopen van een camera. Logisch ook! Want al kan je veel vastleggen met je mobiel, het is en blijft een redelijk fragiel apparaatje. Lang niet iedereen doet een back-up van hun mobiel en je kan er ook niet alles mee doen. Ga jij bijvoorbeeld op safari? Dan heb je echt niet genoeg aan dat mobieltje. En zo zijn er nog talloze situaties op te noemen waar een camera excelleert boven een mobiel. Wil jij je reisfoto’s ophangen op een muur in je huis na je reis? Dan ben je blij dat je die foto met je camera hebt gemaakt. Niet alleen doordat je vaak veel meer kan bewerken aan je foto, maar ook omdat de kwaliteit gewoon veel beter en scherper is. Je SD kaart in je camera is het brein van de camera en gelukkig kunnen deze jongens best wel wat hebben voordat ze stuk gaan. Gaat je camera dus stuk tijdens je reis? Geen zorgen, want je foto’s zijn nog steeds goed opgeslagen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over hoe cool het eruit ziet om een foto te maken met je eigen camera. Maar goed, genoeg gepraat. Jij wilt gewoon weten wat je het beste kunt kopen voor je budget. Dit zijn onze aanraders:

Camera voor op reis
Kleine goede camera

The basics

Nog heel even geduld, want om goed te kunnen beredeneren waarom je bepaalde camera’s liever kiest boven andere heb je wel wat voorkennis nodig. Je zult hier en daar wat termen voorbij zien komen in deze blog waarbij je denkt ”heh??”. Om dat te voorkomen, hier even wat basis begrippen:

 • Body: het gedeelte van de camera in je hand met alle knopjes en instellingen
 • Lens: Het verlengstuk van je camera die bepaald hoeveel je te zien krijgt. Een lens werkt niet zonder body en andersom ook niet
 • Sluitertijd: Hoe lang de sensor open staat om een beeld op te nemen. Des te sneller de sluitertijd, des te sneller het beeld wordt gemaakt en des te minder kans er is op ”bewegingsonscherpte”
 • Diafragma: het ”f” getal wat je vaak ziet bij een lens. Dit bepaald hoeveel schepte-diepte te zien is in je beeld en hoeveel licht er wordt doorgelaten. Des te lager je f-getal, des te meer scherpte diepte en meer licht gelaten wordt. Hierdoor krijg je automatisch ook een snellere sluitertijd
 • MP: megapixel, letterlijk hoeveel pixels je beeld zitten. Simply put: Des te meer MP, des te ”scherper” je beeld. Dit is bepalend door de sensor van je Body
 • Focal length / Brandpuntsafstand: dit is het ”mm” getal wat je bij een lens ziet. Hoe lager de millimeters, hoe breder de hoek die we zien op de foto. Hoe hoger de millimeters, hoe meer we in gaan zoomen. De hoek die we dan zien wordt steeds kleiner.

Camera’s voor reizen van 300-600,-

De eerste prijsklasse begint bij zo’n €300,-. Dit zijn het type camera’s die je veel mensen ziet kopen, puur om het ”hebben van een camera”. Goedkoop betekent vaak duurkoop en dat is in dit soort gevallen ook op lange termijn. Je vindt veelal compact camera’s in deze categorie, wat betekent een body met een vast objectief (ook wel vaste lens). Het zijn echte instap camera’s om uit te zoeken of fotografie een hobby voor jou is of niet. Weet je dat al wel? Dan raden we je aan om toch even iets duurder te kijken mits je budget dit toelaat.

Panasonic Lumix DMC-FZ300EG

Deze compactcamera van Panasonic gaat weg voor een prijskaartje van €469,-. Met zijn bereik van 25-600mm kan je vrijwel ALLES hiermee fotograferen behalve extreem wide-angle foto’s zoals gebruikt worden in de makelarij. Nog een bizar punt: iets wat je vaak ziet met budget zoom lenzen is dat het lage diafragma niet bij blijft zodra je inzoomt. Dat is in dit geval niet zo. Je hebt een diafragma van f2.8 over de gehele focal length. Een groot minpunt aan deze camera is de slechts 12MP waar die over beschikt. Kwaliteit van je beelden zal niet waanzinnig zijn hierdoor, maar prima voor de amateurfotograaf. Alles bij elkaar: een prima reiscamera voor de beginner.

Voordelen

 • Goedkoop
 • Giga zoomvermogen
 • Vast diafragma F2.8
 • Robuust & fijne grip

Nadelen

 • ”Slechts” 12MP
 • Compactcamera, what you see is what you get

Heel even kort je aandacht! Er zit veel researchwerk in dit soort blogs. Vond je deze blog handig en overweeg je nu een camera te kopen online? Doe dat dan via onze links. Het kost je niks extra en geeft ons weer de mogelijkheid om jou te voorzien van meer tips! Dank alvast 🙂

goedkope reiscamera
Camera tijdens backpacken

Extra’s voor je camera en lenzen die enorm helpen!

Drone op reis
Beste Drone op Reis

Camera’s voor reizen van 600-1200,-

Nu gaan we naar een prijsklasse waar waarschijnlijk de meeste mensen in geïnteresseerd in zijn. Als je namelijk een beetje ”ok” camera wilt inclusief lens die wel even meegaat dan zit je gauw aan de €1000,-. En waarom is dat? Omdat de meeste camera’s van deze prijsklasse vooral systeemcamera’s zijn. Dit houdt in dat je body en lens ”gescheiden” zijn van elkaar. Mocht je ooit dus overwegen om te upgraden, kan je vaak het andere deel alsnog gebruiken op je nieuwe onderdeel. Wij zijn groot voorstander van systeemcamera’s, omdat je je altijd kunt aanpassen aan een situatie door een andere lens erbij te halen.

Het nadeel van dit? Meer cameraspullen en een legere portemonnee. Helaas is dit geen grapje, maar zorgt er wel voor dat je altijd up to date kunt blijven. De meeste systeemcamera’s (zeker de nieuwere) gaan met GEMAK 10 jaar mee. Dan is je investering opeens niet zo slecht meer, toch?

Sony Alpha ZV-E10

Sony’s ”vlogcamera” is 1tje die je zeker niet moet onderschatten. Deze bescheiden powerhouse is op de markt voor slechts €649,- body only of €749,- met standaard lens. De camera beschikt over een super autofocus systeem, filmt fantastisch en heeft een 24.2MP sensor. We zijn niet zo fan van de standaard lens die je erbij krijgt voor €100,- extra, maar voor dat geld kan je ook weinig verwachten. Op zoek naar een beter lens? Check dan de Sigma 15-50mm F2.8. Deze combinatie is echt om te SMULLEN. Ben je op zoek naar een goede zoomlens voor je safari tijdens je reis? Check dan deze lens van Sony. Zeker niet de beste in zijn soort, maar reikt wel ver genoeg om dieren heel dichtbij te krijgen. Een erg handige reiscamera voor verschillende situaties.

Voordelen

 • Super AF systeem met facetracking van mensen en dieren
 • 24.2 MP
 • Keuze uit mega veel soorten lenzen
 • Full HD tot 120FPS & 4K film resolutie op 30FPS
 • Ideaal voor foto & film

Nadelen

Camera voor Safari
Reisfotocamera

Camera’s voor reizen van 1200-2000,-

Canon EOS RP

Dan gaan we naar het broertje van onze camera, de Canon EOS RP. Deze camera komt tegen een prijskaart van €953,- voor body alleen of €1258,- voor de camera plus standaard lens. De RP is de goedkoopste in de Canon EOS R lijn en biedt de mogelijkheid tot het gebruiken van de erg sterke RF-lenzen van Canon. 1 klein probleemje: deze lenzen zijn werkelijk onbetaalbaar voor een hobby fotograaf. Om de, stuk goedkopere maar ook slomere, EF lenzen te gebruiken heb je een koppelstuk nodig van €191,-. Al met al ga je dus snel naar de €1500,-. Met deze camera’s raden we je aan om tijdens je reis een goede cameratas aan te schaffen.

TIP! Ben je van plan deze of een andere Canon EOS camera te kopen? Dan is de nifty 50mm f1.8 lens een MUST om in je arsenaal te hebben. Een ideale toevoeging op de standaard lens om gevoel te krijgen met dat ”bokeh” effect.

Shop hier de 50mm EF lens

Shop hier de 50mm RF lens

Voordelen

 • 26,2 MP
 • Mogelijkheid tot Canon-RF lenzen
 • Supersnelle AF, autotracking op ogen van mensen
 • Handig systeem om snel foto’s over te zetten op mobiel
 • Goed bij weinig licht
 • Vergeleken met zijn broers, een lichtgewicht van 440gr (vergeleken bijvoorbeeld met de Canon EOS R van 660 gr)

Nadelen

 • Koppelstuk nodig voor goedkopere lenzen
 • Standaard lens is ”ok”, maar wil je naar iets beters dan betaal je al gauw €1000,- voor een nieuwe lens
Reisfotocamera
Goede Reiscamera

Camera’s voor reizen van 2000-4000,-

Ben jij van plan serieus te investeren in een goede (full-frame) camera die zeker jaren mee gaat? Dan ben je ook bij ons bij het goede adres! Vaak krijgen wij de vraag waarom je zoveel zou uitgeven aan een camera terwijl je ook camera’s koopt voor een stuk minder. Het verschil zit hem in veel aspecten, waaronder ingebouwde image stabilizers, lenzen met een laag diafragma en allerlei snufjes die ervoor zorgen dat jij echt next-level kunt gaan met je fotografie skills. Hiermee willen we wel even duidelijk maken dat een goede camera zeker niet een goede fotograaf direct maken. Om je camera goed te leren kost dit je tientallen gebruikersuren en wat verdieping zodat je de functies die een duurdere en ingewikkeldere camera begrijpt en correct kunt gebruiken.

Het grote voordeel van de duurdere camera’s die nu op de markt zijn, is vooral dat je gelijk de mogelijkheid hebt om je, momenteel huidige, hobby te kunnen omtoveren tot een leuke bij-baan. Dit zijn wat ons betreft nu de beste opties voor een camera (plus goede lens) tussen 2000-4000,- :

Canon Eos R

Onze all-time favoriet is de Canon Eos R. Niet alleen komt deze full-frame camera met een 30.3 MP, wat absurd hoog is, ook is de ingebouwde stabilisatie erg goed en biedt de camera allerlei fijne functies. Je kan makkelijk foto’s overzetten met de Canon app. Het enige nadeel wat wij verveld vinden is dat er geen ingebouwde intervalometer op zit. Dit is een functie die zorgt dat je camera elke x seconden een opname maakt. Erg handig om foto’s samen te maken op een statief!

Onze favoriete lenzen bij de Canon Eos R(P/6/8)

 1. 24-70mm F2.8 Canon
 2. 15-35 mm F2.8 Canon
 3. 50mm F1.8 Canon
 4. 70-200 F2.8 Canon
 5. 70-300

Alternatieven op de Eos R zijn:

 • Canon Eos RP – Goedkoop broertje, minder MP maar zeker goede optie.
 • Sony a7III – Sony a7III is een goede vervanging voor Canon, omdat hier een veel bredere lens keuze mogelijk ook is.
 • Canon Eos R8 – Nieuwste variant van de Eos R lijn. 4K 60FPS film als grootste toevoeging
 • Sony a7IV – Upgrade ten opzichte van de Sony a7III. Beste optie samen met de Eos R6 voor all-rounder camera’s
 • Canon Eos R6 – Duurste maar ook beste optie van de Eos R lijn. Extreem goed in filmen en sabilisatie

Voordelen

 • 30.3 MP
 • Mogelijkheid tot Canon-RF lenzen
 • Supersnelle AF, autotracking op ogen van mensen
 • Handig systeem om snel foto’s over te zetten op mobiel
 • Goed bij weinig licht
 • Lange batterijduur

Nadelen

 • Koppelstuk nodig voor goedkopere lenzen
 • Standaard lens is ”ok”, maar wil je naar iets beters dan betaal je al gauw €1000,- voor een nieuwe lens
 • Externe intervalometer nodig. Deze shop je trouwens hier!

Daarnaast kun je op onze Instagram ook meer specifieke tips vinden. Wist je dat boeken via onze links ons enorm helpt deze blog te onderhouden? We stellen het dan ook heel erg op prijs, mocht je één van onze aanraders kopen, dit via onze links te doen!

Liefs, Thomas & Sam

Leave a comment