Skip links

Ella, Sri Lanka – De tofste hotspots op een rij

Wie naar Sri Lanka reist, kan een bezoek aan de plaats Ella niet overslaan! Dit bergdorpje is te vinden midden in het land en staat bekend als één van de leukste plekken in Sri Lanka. Naast leuke restaurantjes en prachtige uitzichten heb je hier talloze toffe bezienswaardigheden. Het is daarom aan te raden om wat langer te verblijven, zodat je niks mist. In deze blog nemen we je graag mee naar de leukste plekken rondom Ella en alle info hierover.

ella bezienswaardigheden
Ella treinreis Kandy

Ella, Sri Lanka

Ella is een berdorpje in het midden van het land en is de perfecte tussenstop voor jouw rondreis door Sri Lanka. De populairste manier om naar of vanuit Ella te reizen is door middel van de trein. Deze trein is namelijk wereldberoemd omdat het als één van de mooiste treinreizen ter wereld wordt gezien. Niet alleen krijg je tijdens deze treinreis prachtige uitzichten over de theevelden, ook kan je in de deuropening zitten of hangen om je ervaring nog wat bijzonderder te maken. Alles over de treinreis naar Ella lees je hier!

Het kan wat frisser zijn in Ella dan in andere delen van Sri Lanka omdat het op een kilometer hoogte ligt. Het is dus verstandig om wat warmer te kleden dan aan de kust.

Hoeveel dagen in Ella verblijven?

Ella is een erg gezellig stadje en heeft ook veel bezienswaardigheden. Het is daarom aan te raden om minstens 4 dagen te verblijven. Sommige bezienswaardigheden kunnen zo een hele dag in beslag nemen of zijn op de weg naar Ella al te zien, dus hou daar rekening mee!

Hoe kom je in Ella?

Je kunt het makkelijkste Ella bereiken met eigen vervoer of met de trein. Onze favoriete manier van reizen door Sri Lanka is door middel van een Tuktuk. Een tuktuk is de lokale vervoersmiddel voor vele families, waardoor het een geweldige ervaring is door hiermee reizen! Benieuwd naar meer info over het reizen door Sri Lanka met een Tuktuk? Neem dan gauw hier een kijkje.

Met de auto door Sri Lanka

Het is ook mogelijk om met de auto door Sri Lanka te reizen. Om zeker te zijn van een huurauto inclusief verzekering kan je het beste een kijkje nemen op Rentalcars.

sri lanka tuktuk
Locals sri lanka

Nine Arch Bridge

Misschien wel de bekendste bezienswaardigheid van Ella is de Nine Arch Bridge. Deze brug is gebouwd in 1921, zonder het gebruik van moderne machines. In deze tijd was er een staal tekort door de britse oorlog, waardoor de locals zelf de brug besloten af te bouwen puur met sement. Dit maakt deze brug erg uniek. Daarnaast bevindt de brug zich in een prachtige omgeving, waardoor je een fantastisch uitzicht over de brug krijgt vanaf verschillende locaties.

Dit is hoe je bij de Nine Arch Bridge komt

Er zijn meerdere manieren hoe je bij de Nine Arch Bridge komt. Dit zijn je opties:

 • De korte route – waarbij je via de Nine Arch Bridge Jungle Road rijdt. Mocht je een scooter hebben, dan kan je prima tot het einde rijden. Met een Tuktuk zouden we dit echter niet aanraden. Het slimste is dan om je tuktuk aan het begin van de weg te parkeren en zo’n 15-20min loopt naar de brug. Ook staan hier tal van tuktuks die je prima op en neer willen brengen mocht je dat willen.
 • De lange route (betaald parkeren) – Je rijdt hierbij een klein stukje om, zodat je bij een ”officiële” parking komt van de Nine Arch Bridge. Als je een tuktuk huurt om je te brengen ben je ongeveer 3000-4000 LKR kwijt.
 • Lopend – Vanaf het centrum in Ella kan je ook gemakkelijk lopen. De wandeling is ongeveer 800 meter, maar goed te doen als het niet te veel heeft geregend. Je begint de wandeling hier.

Bekende fotolocatie Nine Arch Bridge

Om bij de meest iconische fotolocatie te komen moet je een beetje klauteren, maar het lijkt lastiger dan dat het is! Je kunt namelijk aan de kant van Cocinita Bar redelijk gemakkelijk via een grote afstap naar beneden lopen. Hierbij loop je door een stukje theevelden onder de brug. Dit was voor ons bij uitstek het mooiste uitzicht van de brug.

Nine Arch Bridge Ella
Sri lanka aapjes

Little Adam’s Peak

Niet ver vanaf Ella Centrum vindt je een leuke hike naar 1 van de vele mooie uitkijkpunten die te vinden zijn in Ella. De meest bekende is Little Adam’s Peak. De hike duurt ongeveer 30-45 minuten is voor alle niveaus goed te doen! Voor de waaghalzen is er zelfs een zipline onderweg te vinden. Eenmaal boven op de berg heb je uitzicht over prachtige theevelden en de omliggende bergen rondom Ella.

Restaurants Ella

Omdat Ella toch al wat toeristischer is dan de meeste plekken in het binnenland van Sri Lanka, zal je hier toch ook wat verschillende restaurantjes vinden. We hebben een aantal voor jou getest om de beste ertussen uit te pakken! Van Rice & Curry tot de lekkerste hamburgers, je vindt hier de lekkerste restaurants in Ella.

Chill Cafe Ella
Restaurants Ella

Waar verblijven in Ella?

Aangezien Ella zich bevindt op een aardige hoogte, zal het je vast niet verbazen dat vele verblijven een waanzinnig uitzicht hebben over de omgeving. We geven je hier een aantal van onze favoriete hotels in Ella:

 1. Eminence Shire Ella – Op zoek naar een budget verblijf met geweldige gastvrijheid? Dan moet je hier verblijven! Deze twee broers helpen je maar al te graag en als je geluk hebt kan je zelfs een kooklesje van ze krijgen of mee hiken naar Ella Rock!
 2. Royal Mount Ella – Een ander top verblijf met geweldige service is Royal Mount Ella. Naast een kamer met geweldig uitzicht krijg je ook nog eens een gratis topontbijt erbij.
 3. Tea Cabbins – Voor een erg romantisch verblijf moet je hier wezen. Deze schattige cabbin is te vinden op zo’n 20min lopen naar het centrum, en komt met zijn eigen zwembadje. Hier kunnen jullie je echt even goed terug trekken en genieten van de prachtige natuur om je heen.
 4. New Cabin Ella Wakker worden met als uitzicht de Nine Arch bridge? Dat kan! Bij Dit verblijf kijk je letterlijk over de brug uit. Een erg toffe ervaring die je niet snel zult vergeten.

Benieuwd naar alle hotels die wij aanraden in Sri Lanka per regio? Klik dan hier!

Zwem in een onderwater grot

Wil jij een echt bijzondere ervaring meemaken? Dan kan je zwemmen in een grot! Dit kan bij de locatie ”Nildiya Pokuna Ella”. Om hier te komen rij je vanaf Ella ongeveer 30minuten over een prachtige en slingerende bergpas. Eenmaal aangekomen betaal je 3000 LKR (+/- €8,50) voor een fakkel en een gids. Trek oude kleren aan die vies mogen worden, want deze grotten zitten vol met vleermuizen en andere beestjes. De afdaling is zo’n 80 meter naar beneden, waar je een kraakheldere waterreservoir tegen komt. Een erg unieke ervaring!

De weg naar het meer is wat lastig en vooral erg glad. Mocht je minder mobiel zijn dan raden we je af om dit te doen.

Diyaluma waterval ella
Hike ella rock Adams peak

Bezoek de waanzinnige Diyaluma Falls

Als we je zouden vertelen dat je bovenop een 220m hoge waterval kon staan dan zou je waarschijnlijk denken dat we gek zijn, maar toch kan het en nog veilig ook! De Diyaluma Falls is de 1na grootste waterval van Sri Lanka en zit op zo’n 1.5uur rijden vanaf Ella vandaan. Het is een waanzinnig toffe ervaring om deze te bezoeken, omdat je niet alleen een geweldig uitzicht krijgt vanaf de waterval, maar ook omdat de hike er naartoe erg mooi is. Je kunt de waterval op 2 manieren bezoeken:

 • De Lange route – Deze gaat vanaf dit punt waarbij je door een lokaal deel heen loopt. Het is aan te raden om een lokale gids je mee te laten nemen omdat de route best lastig te volgen is. De hike duurt ongeveer 1 uur, met de kans op het spotten van wilde olifanten!
 • De korte route – Deze begint hier en is aanzienlijk korter dan de lange route. Je kunt vanaf dit punt in slechts 15min al bij de waterval komen. Onderweg loop je langs het eerste deel van de waterval, waar je zelfs van bepaalde rotsen in het water kan springen.
Ella lipton seat
Theevelden sri lanka

Trek de theevelden in bij Lipton’s Seat

Een andere bezienswaardigheid die enigszins dichtbij Ella zit is de Lipton’s Seat. Dit gigantische theeveld heeft zijn naam te danken aan zeer bekende en gigantische bedrijf Lipton. De hoeveelheid thee die hier vandaan komt is werkelijk niet voor te stellen. De wegen door de Lipton’s seat zijn echt extreem slecht, waardoor we je afraden om vanaf Diyaluma dit nog te bezoeken. Het is logischer om de theevelden vanaf de andere kant te bezoeken, waaarbij je maar ongeveer een uurtje hoeft te rijden om er te komen. De kans is anders dat je dik 4-6 uur bezig bent over wegen waar je 10-20km per uur kan rijden (vrijwel alle B-wegen rondom het gebied zijn amper begaanbaar, dus hou daar rekening mee).

In deze theevelden is de kans groot dat je theeplukkers bezig ziet. Omdat weinig bekend is over de slechte staat waarin deze mensen moeten werken, willen we je graag het volgende onder de aandacht brengen:

 • Het gemiddelde inkomen van een theeplukker is €1-3 per dag
 • De theeplukkers moeten per dag 16-18 KG aan thee plukken, wat meestal ongeveer 8 uur duurt
 • De velden kunnen soms vol met bloedzuigers (leeches) zitten, waardoor ze soms tot bloedend toe moeten werken
 • Theeplukkers zijn veelal vrouwen, waarvan 83% te maken krijgt met werkgerelateerd geweld
 • Dit geweld wordt voornamelijk veroorzaakt doordat 85% van de mannelijke opdrachtgevers alcoholist zijn

Mocht je dus onderweg theeplukkers tegenkomen, maak een praatje met ze en geef ze wat fooi of wat eten. Dat is ongeveer de enige manier hoe deze mensen aan de minimale levensbehoeftes komen.

Daarnaast kun je op onze Instagram ook meer specifieke tips vinden. Wist je dat boeken via onze links ons enorm helpt deze blog te onderhouden? We stellen het dan ook heel erg op prijs, mocht je één van onze aanraders boeken, dit via onze links te doen!

Liefs, Thomas & Sam

Leave a comment