Skip links

Sigiriya & Pidurangala – Alle info voor jouw bezoek

Sri Lanka, een magisch eiland in Zuid-Azië, staat bekend om zijn indrukwekkende landschappen en culturele schatten. Onder de vele prachtige bezienswaardigheden in dit land, vallen Sigiriya en Pidurangala als 1 van de mooiste die dit land te bieden heeft. Deze natuurlijke meesterwerken bieden niet alleen een spectaculair uitzicht, maar ook een avontuurlijke hike-ervaring die liefhebbers van geschiedenis, cultuur en natuur erg kunnen waarderen. We geven je in deze blog alle tips over jouw bezoek aan Sigiriya en de hike naar 1 van de mooiste uitzichten ooit.

Sigiriya, de leeuwenrots van Sri Lanka

De Leeuwenrots Sigiriya is een UNESCO-werelderfgoed welke dateert uit de 5e eeuw na Christus. Het staat bekend om zijn unieke combinatie van natuurlijke en door de mens gemaakte schoonheid. Want dit is niet zomaar een ”rots”, maar een 200 meter hoge rotsformatie met erg stijl aflopende wanden, met daaromheen een waanzinnige groene vlakte. Het herbergt daarnaast ook nog de overblijfselen van een oude vesting en paleis.

Sigiriya werd oorspronkelijk gevormd door koning Kasyapa I en diende als zijn koninklijk paleis. Het paleis, gelegen op de top van de rots, was omringd door prachtige tuinen, vijvers en waterpartijen. De meest iconische eigenschap van Sigiriya is de ‘Leeuwenpoort’, een imposante toegangspoort in de vorm van een leeuw. Natuurlijk zijn er door de afgelopen honderden jaren ”slechts” de klauwen van de leeuwne bewaard geleven. Toch is dit nog een erg indrukwekkend beeld!

Wat moet je hebben gezien in Sri Lanka?

Sri Lanka heeft erg veel te bieden, maar een aantal hoogtepunten die je niet mag missen zijn:

 • Lion Rock Sigiriya
 • Dambula Cave Temple
 • Pidurangala
 • 9-arch Bridge in Ella
 • Op safari gaan in Yala National Park
 • Treinreis tussen Kandy en Ella
 • Theevelden rondom Nuwara Eliya
lion rock sigiriya
Pidurangala hike

Hike naar de top van Lion Rock Sigiriya

De hike naar de top van de Lion Rock Sigiriya is een avontuur op zich. Je begint met een goed aangelegd pad dat leidt naar een reeks trapjes die uitgehakt zijn in de rotswand. Terwijl je omhoog wandelt, kun je genieten van adembenemende uitzichten op de omliggende jungle en het platteland van Sri Lanka. Onderweg passeer je de beroemde ‘Frescoes of Sigiriya’, kleurrijke schilderingen die eeuwenlang goed bewaard zijn gebleven en scènes uit het oude Sri Lankaanse hofleven afbeelden.

Het meest indrukwekkende uitzicht zie je zodra je de top bereikt. Hierbij kijk je uit over de groene vlaktes & het platteland rondom Sigiriya. Kijk je naar het noord-oosten dan zal je de monoliet Pidurangala zien, die misschien wel onze voorkeur heeft om te beklimmen boven Sigiriya! Verderop lees je waarom.

Drone Vliegen Lion Rock

Het is verboden om rondom de Lion Rock te vliegen. Wil je een foto vanuit de lucht dan kan je het beste je drone even thuis laten en deze meenemen naar een andere spot zoals de Pidurangala rots. Daarnaast zijn er bijennesten te vinden in dit gebied. Hoor je dus een zwerm bijen dichtbij (zoemend geluid), dan is het verstandig om een andere plek op te zoeken.

Entreekosten Lion Rock Sigiriya

Het beklimmen van de Leeuwenrots Sigiriya komt wel met een prijskaartje, zeker gezien de gemiddelde prijzen in Sri Lanka. Voor een bezoek aan de top en het museum ben je $30,- per persoon kwijt. Tickets kan je online kopen of bij de leeuwenrots zelf.

Heb je erg weinig tijd in Sri Lanka door bijvoorbeeld een lange overstap? Dan zou je ervoor kunnen kiezen om een privé dagtour te doen vanaf Colombo. Dit kan je het beste boeken via deze link.

hotel sigriya
hotels sri lanka

De leukste verblijven in Sigiriya

Sigiriya staat niet alleen bekend om de prachtige bezienswaardigheden en de mooie natuur, maar ook de mooie resorts die gebouwd zijn. Je kunt hier al voor nog geen €150,- per nacht in een prachtig resort of boutique hotel met zwembad verblijven! Wel zo lekker na een lange hike. Dit zijn onze favorieten die we aanraden:

 1. Aliya Resort and Spa – Hou jij van baantjes trekken in de ochtend? Dan zit je bij Aliya Resort, met 1 van de grootste zwembaden die we ooit hebben gezien zeker goed! Dit resort biedt een erg ruime keuze aan ontbijt aan en ook het eten overdag en ’s avonds is echt geweldig! Kies vooral de lokalere gerechten, die zijn hier echt verukkelijk.
 2. Sigiri Rock Side Home Stay – Sigiriya Rock Side Home Stay is een perfect budget verblijf. Voor nog geen €50,- per nacht verblijf je bij een zeer gastvrije Homestay. De kamers zijn ruim, bedden slapen goed en met top service! Wat wil je nog meer?
 3. Hotel Sigiriya – Verblijven in een hotel letterlijk naast de Lion Rock? Dat kan! Bij Hotel Sigiriya heb je waanzinnig uitzicht op de Sigiriya Lion Rock en een heel fijn zwembad.
 4. Sigiriya King’s Resort – Voor een unieke ervaring moet je bij Sigiriya King’s Resort zijn. Dit schattige resort bestaat uit boomhutten die uitkijken op de rotsen. De service en het eten is echt waanzinnig waardoor je nooit weg wilt!
 5. Water Garden Sigiriya – Ben jij echt even toe aan wat luxe? Bekijk dan Water Garden in Sigiriya. Dit prachtige hotel zit nog steeds dichtbij de bezienswaardigheden, maar dan wel met alle luxe en privacy waar je naar zoekt. Je hebt je eigen luxe villa met zwembad inclusief geweldig eten, midden in de natuur!
sunrise pidurangala
pidurangala hike sri lanka

Pidurangala, de verloren rots

Pidurangala, ook wel bekend als de ‘verloren rots’, is een minder bekende maar niet minder indrukwekkende monoliet in de buurt van Sigiriya. Een monoliet houdt in dat het een rots structuur is bestaand uit 1 blok. Gezien de grootte van deze rots is dat alleen al erg indrukwekkend! Hoewel het vaak in de schaduw staat van zijn beroemde buurman, biedt Pidurangala een unieke ervaring en een adembenemend uitzicht op de omgeving.

Je begint je hike aan het begin van de tempel, waar je 500 LKR per persoon (€1.50) betaalt voor de entree naar boven. Aangezien je door de tempel heen moet om boven te komen, moeten je schouders en knieën bedekt zijn en je schoenen uit tot je het gedeelte van de tempel weer voorbij bent. Het is dus handig om je eigen sarong mee te nemen, al kan je er ook 1 kosteloos lenen aan het begin en weer ophangen aan het einde.

Halverwege de hike bereik je een boeddhistisch klooster welke dateert uit de oude tijden. Hier kun je even pauzeren en genieten van de de serene omgeving. Het klooster bestaat uit een aantal grotten en beelden met tekingen die al eeuwenoud zijn.

pidurangala hike sigirya
tempel sri lanka

Na het klooster volgt het spannendste deel van de hike: de beklimming naar de top van Pidurangala. Dit deel van de tocht vereist wat klim- en klauterwerk, waarbij je een aantal grote rotsen op moet klimmen en door een smalle doorgang de top bereikt. De moeilijkheidsgraad ligt aan de lage kant, al is enige kracht wel vereist om erop te klimmen.

Eenmaal op de top van Pidurangala word je getrakteerd op een panoramisch uitzicht dat je versteld doet staan. Vanaf hier kun je genieten van een onbelemmerd zicht op Sigiriya, dat majestueus uit de omgeving oprijst. Je hebt ook een prachtig uitzicht op de groene bossen, de landbouwgronden en de uitgestrekte horizon.

Wat Pidurangala zo bijzonder maakt, is de rust en sereniteit die je hier ervaart. In tegenstelling tot de drukte op Sigiriya, biedt Pidurangala een vredige ontsnapping aan de toeristische drukte. Je kunt hier rustig zitten, mediteren of gewoon genieten van de prachtige natuur om je heen.

Lion Rock Sigiriya
natuur sri lanka

Beste tijd Pidurangala Hike

De beste tijd om de Pidurangala Rock te beklimmen is net voor de zonsopkomt of zondergang. Door het panoramische uitzicht krijg je een waar spectakel te zien door de gloed die over het landschap komt. Hou rekening dat de hike ongeveer 30-45min duurt, dus dat je tijdens de zonsopkomt wel even in het donker moet lopen. Dit is echter prima te doen omdat het pad tamelijk makkelijk is.

Sigiriya Lion Rock of Pidurangala?

Nu je wat meer over beide bezienswaardigheden in Sigiriya hebt geleerd is het natuurlijk de vraag welke van de 2 je het beste kunt bezoeken mits je tijd tekort hebt. Wij zouden je dan aanraden om Pidurangala te bezoeken tijdens zonsopkomst of zonsondergang. Heb je tijd voor beide bezienswaardigheden? Bezoek dan Sigiriya vroeg in de ochtend als het nog een beetje koel is en beklim Pidurangala in de namiddag tijdens de zonsondergang.

Daarnaast kun je op onze Instagram ook meer specifieke tips vinden. Wist je dat boeken via onze links ons enorm helpt deze blog te onderhouden? We stellen het dan ook heel erg op prijs, mocht je één van onze aanraders boeken, dit via onze links te doen!

Liefs, Thomas & Sam

Leave a comment