Skip links

Treinreis Kandy – Ella, Sri Lanka: Alles wat je moet weten!

De treinreis tussen Kandy en Ella wordt als één van de mooiste treinreizen ter wereld beschouwd. Deze rit duurt zo’n 6 uur en neemt je mee langs bergen met theevelden, watervallen en de waanzinnige uitzichten. De authentieke Sri Lankaanse trein (van Chinese afkomst) gaat behoorlijk traag en stopt om de 10 minuten bij kleine bergdorpjes. Vrijwel alle deuren en ramen staan de gehele rit open. Als het dus lekker weer is, kan je zelfs genieten van het prachtige uitzicht terwijl je in de deuropening zit. Hoe gaaf is dat?! Je hoort het wel, de treinreis tussen Kandy en Ella is iets wat je niet mag missen wanneer je door Sri Lanka reist. Aangezien je deze rit waarschijnlijk maar 1 keer in je leven gaat doen, is het verstandig je goed voor te bereiden. In deze blog vertellen we je alle info die je moet weten voor je treinreis Kandy – Ella.

Verschillende treinklasse in Sri Lanka

De treinen in Sri Lanka kennen 3 soorten klassen. Elke klasse heeft zo zijn eigen voor- en nadelen en in zeker niet alle klassen kan je in de opening van de deuren zitten. Mocht dit hoog op je lijst staan, let dan zeker goed op!

De kosten voor het reizen met de trein liggen nogal ver uit elkaar, afhankelijk hoe je het regelt. Dit is hoe het geregeld is:

  • 3e klas: De laagste klasse en daardoor ook de minste plekken. Vaak het drukst, maar wel het goedkoopste. Hier zijn de deuren altijd open, dus top om een leuke foto te maken! Geen reservering mogelijk, +/- €1,- als je ticket koopt op station.
  • 2e klas: Zelfde als 3e klasse, alleen vaak iets rustiger.
  • 2e klas gereserveerde zitplaats: Hierbij zit je in de 2e klasse met een gereserveerde stoel. Je kan alsnog wel opstaan en bij de open deuren staan, maar komt wel gelijk met een prijskaartje ivm gegarandeerd zitten (€10,-)
  • 1e klas: Goede stoelen, gegarandeerd zitten maar geen open deuren. Ideaal als je geen zin hebt om te staan voor zo’n lange periode en wel van het uitzicht wilt genieten. €20,-
Treinreis Ella Kandy
Treinspoor Sri Lanka

Onze voorkeur gaat naar tickets kopen op het station en dan vooral voor de 2e klasse. Dit is niet alleen de goedkoopste maar ook de leukste optie. Wil je sowieso kunnen zitten, reserveer dan een zitplaats. Hier betaal je dus wel een stuk meer voor, maar mocht je niet 3-6 uur willen staan is dit zeker een goede optie.

Let op: Mocht je een iconische foto willen waar je uit de deuropening hangt, kies dan niet voor klasse 1, of wissel tussentijds even van coupé. Het maken van deze foto kan je, met wat geluk, doen in een kwartiertje als het rustig genoeg is.

Treintickets Reserveren

Wil je gegarandeerd een zitplek? Dan moet je een ticket reserveren met zitplek. Dit moet je meestal een tijdje van te voren doen. Dit zijn de manieren hoe:

Reserveer bij een treinstation

Je reserveert je tickets het makkelijkst bij een treinstation. Ga naar een van de onderstaande treinstations en koop je treinticket max. 30 dagen van te voren:

Aluthgama, Anuradhapura, Badulla, Bandarawela, Batticaloa, China Bay, Colombo Fort, Diyathalawa, Ella, Galle, Gal Oya, Gampaha, Haputale, Hatton, Hikkaduwa, Hingurakgoda, Jaffna, Kalutara South, Kandy, Kantale, Kilinochchi, Kurunegala, Matara, Nanu Oya, Nawalapitiya, Pallai, Peradeniya, Polgahawela, Polonnaruwa, Thabalagamuwa, Trincomalee, Valaichchenai, Vavuniya, Welikanda of Wellawatte.

Online tickets kopen

Tegenwoordig kan je makkelijk je tickets online bemachtigen. Let wel op, je betaalt hier wel een hogere prijs dan dat je bij het treinstation zelf doet, maar daardoor ben je wel zeker van een zitplaats en het scheelt je tijd!

Mooiste gedeelte Ella – Kandy

Het mooiste gedeelte van de treinreis tussen Ella en Kandy is wat ons betreft het deel door de theevelden heen. Dit is rondom Nuwara Eliya. Daarom zouden wij je ook aanraden om de trein vanaf hier te pakken en zo snel mogelijk een plekje dichtbij een deur of raam te vinden. Hou er rekening mee dat je het weekend vermijdt, aangezien dan ook de meeste locals reizen.

Treinreis Sri Lanka
Sri Lanka Theevelden

Korte Route Treinreis vanaf Nuwara Eliya

Heb je niet zo’n zin om 6-8 uur lang in een trein te zitten? Dat snappen we volledig! Daarom is er ook de mogelijkheid om een kortere route te doen. De rit vanaf Nuwara Eliya is namelijk maar 3 uur naar Ella. Je stapt hier bij het treinstation Nunaoya op. De omgeving van Nuwara Eliya is al werkelijk prachtig, waardoor het zeker aan te raden is om hier een dag te spenderen. Let wel op, het kan hier behoorlijk koud worden gezien je tussen de theeplantages zit.

Voor een super fijn en budget verblijf met uitzicht over de theevelden moet je hier zijn!

Hangen uit de deuropening

Één van de redenen voor veel mensen om de treinreis tussen Ella en Kandy te nemen, is door de mogelijkheid dat je kan hangen uit de deuropening. Mocht je je avontuurlijk genoeg vinden, dan raden we zeker aan om dit even te proberen, maar let wel goed op! Langs het spoor staan talloze bomen met uitstekende scherpe takken en ijzeren palen. Je gaat daarnaast ook door een aantal tunnels heen. Het is dus belangrijk om altijd je veiligheid voorop te stellen!

Tips voor treinreis Ella Kandy

Zo’n mooie treinreis gaat natuurlijk gepaard met wat obstakels. Om je goed voor te bereiden hebben wij hier wat tips voor je:

  1. Neem genoeg eten mee: In de trein zelf kan je helaas beperkt eten kopen, alleen als er iemand langs komt met wat lokaals. Daarom raden we aan om wat samosa’s of andere Sri Lankese lekkernijen te kopen en mee te nemen
  2. Bewaar je ticket tot het einde: Je hebt je ticket nodig om uit te checken, dus bewaar deze goed
  3. Neem een rol WC papier mee: Het zal je vast niet zo verbazen dat de WC’s in de trein niet zo best zijn, en vrijwel zeker geen WC papier beschikbaar is.
  4. Heb geduld en vraag beleefd: soms kan het zijn dat alle deuropeningen helemaal vol staan met mensen. Vraag in dat geval, zeker als het locals zijn, of je zelf ook even mag kijken. De locals zijn echt mega vriendelijk dus grote kans dat ze allemaal opzij gaan als je graag een foto wilt maken of gewoon even wilt genieten van het uitzicht
  5. Neem warme kleding mee: Het kan behoorlijk fris worden in de trein, zeker als je eenmaal door de theevelden heen gaat

Tijden trein Kandy – Ella

De treinen in Sri Lanka zijn vaker laat dan op tijd, maar om een beetje een idee te krijgen wanneer welke trein gaat, raden we aan hier een kijkje te nemen.

Let op: de iconische oude blauwe trein rijdt per 2023 niet meer, of alleen voor speciale evenementen. Alle oude treinen zijn vervangen door nieuwe, van Chinese afkomst, treinen. Deze zijn er in het rood of blauw.

9 arch bridge ella
Ella waterval Diyaluma

Ella

Eenmaal aangekomen in Ella staan een hoop nieuwe avonturen op je te wachten! Benieuwd naar alle hotspots in Ella? Neem dan gauw hier een kijkje!

Met een Tuktuk door Sri Lanka

Wil jij je ervaring nog bijzonderder maken door Sri Lanka? Dan raden we je aan het land te ontdekken met een Tuktuk. Je leest alle informatie over het huren van een tuktuk in Sri Lanka hier!

Heb je helemaal zin gekregen om te reizen door Sri Lanka? Dat snappen we! Kijk daarom voor meer reisinspiratie hier.

Liefs, Thomas & Sam

Leave a comment