Skip links

Gozo, Malta – Ga terug in de tijd in deze museums

Gozo is een eiland dat je zeker op je bucketlist moet zetten! Dit stukje land in het midden van de Middellandse Zee heeft een rijke geschiedenis en biedt tal van historische museums die je zeker niet mag missen. Van de Ta’ Kola Windmolen tot de Ggantija Tempels, er is voor elk wat wils! In deze blog gaan we deze historische musea van Gozo verder uitlichten en waarom jij ze niet mag overslaan.

Ga voor alle tips over Gozo naar deze blog!

Gozo museums

Ta’ Kola Windmill

Één van de museums op Gozo die je niet mag overlsaan is de Ta’ Kola Windmolen. Deze molen is meer dan 300 jaar oud en staat bekend als een van de weinig overgebleven windmolens op Gozo. De molen werd gebruikt om graan te malen en is nu een iconische bezienswaardigheid van Gozo. Op de begaande vloer kan je meer leren over de functie en de werking van de molen. Mocht je wel eens de bovenkant van een molen willen zien, dan kan dat ook! De trap omhoog is wel behoorlijk smal en wat claustrofobisch, maar wel erg leuk om eens te zien. Deze molen heeft een interessante geschiedenis en biedt een fascinerend inzicht in het traditionele leven en werken op het eiland.

museums gozo
citadel gozo museum

Citadel & de oude gevangenis

Het Citadel is een bezienswaardigheid die je niet mag verslaan. Dit indrukwekkende fort dateert uit de middeleeuwen endiende als een belangrijk bolwerk tegen invasies en aanvallen. Tegenwoordig is het fort een populaire toeristische attractie. Het Citadel biedt een prachtig uitzicht over het eiland en is een geweldige plek om foto’s te maken. Daarnaast is in het fort veel te leren over de geschiedenis van Gozo. Zo hebben ze met behulp van poppen uitgebeeld hoe de oude gevangenis vroeger te werk ging. Het is niet een erg groot ”museum”, maar mocht je er toch al zijn is het leuk om toch even gezien te hebben. Hoe dan ook is het Citadel een prachtige plek om te bezoeken.

Op zoek naar een hotel voor Gozo? Dit zijn onze favorieten!

  1. The Duke Boutique Hotel – Wil jij verblijven in het tofste en meest luxe hotel van Gozo? Dat snappen wij! Bij The Duke Boutique Hotel zit je midden in het centrum van Victoria, krijg je geweldig ontbijt en heb je de keuze voor een kamer met eigen jacuzzi!
  2. Georges Boutique Living – Dit schattige verblijf ligt gelegen op 1 van de 3 bergen van Gozo, waardoor je waanzinnig uitzicht hebt. Een oase van rust.
  3. Airbnb in lokale stijl – Hoe leuk is het om in een traditioneel huisje van 300 jaar oud te verblijven? Dat kan hier! Je verblijft hier midden in het centrum van Victoria, perfecte locatie dus.
  4. Ta’ Didi B&B – Verblijf je liever bij een knusse B&B inclusief zwembad? En dat voor een goede prijs? Dan is dit verblijf perfect voor jou.

Ggantija Tempels

Als je duizenden jaren terug wilt gaan, dan is een bezoek aan de Ggantija Tempels essentieel. Dit is namelijk één van de oudste megalithische tempels ter wereld. Deze tempels zijn meer dan 5000 jaar oud en bieden een fascinerend inzicht in de prehistorische cultuur en religie van Gozo. Maar wat maakt deze tempels zo speciaal? Nou, het zijn enorme stenen structuren die eruitzien alsof ze gemaakt zijn door reuzen. Vroeger werd gedacht dat de enige manier hoe deze tempels tot stand waren gekomen, is doordat reuzen op het eiland woonden. Al is hier geen bewijs voor gevonden, blijft het 1 van de mogelijkheden hoe deze tempels tot stand zijn gekomen. Het is moeilijk voor te stellen dat mensen in die tijd in staat waren om deze monumentale bouwwerken te creëren zonder moderne machines. Maar het is één van de mysteries van de geschiedenis die het onderzoeken waard is. Waarschijnlijk het tofste museum van Gozo wat ons betreft!

ggatija tempels
gozo musems

Museum van Archeologie

Het Museum van Archeologie in Gozo is een geweldig museum voor liefhebbers van geschiedenis en archeologie. Het museum is gelegen in de stad Victoria in het Citadel, net als de oude gevangenis. Het museum is bevindt zich in een historisch gebouw, dat oorspronkelijk werd gebruikt als een adellijke residentie. Het is rond de jaren ’60 gerestaureerd en omgebouwd tot een museum, waarbij de tradiotionele kenmerken van het gebouw zoveel mogelijk zijn behouden.

Het museum herbergt vele archeologische vondsten, die teruggaan tot de prehistorie. De collectie omvat items uit de tempels van Ggantija, de oudste vrijstaande structuur ter wereld, en de Xaghra Stone Circle, één van de weinige overgebleven stenen cirkels op Malta en Gozo.

Een bijzonder stuk in de collectie is de “Sleeping Lady”, een goed bewaard gebleven beeldje welke mogelijk dateert uit de 3e eeuw voor Christus. Het beeldje is een van de meest iconische symbolen van de prehistorische cultuur van de Maltese eilanden.

Naast de prehistorische artefacten, biedt het museum ook een overzicht van de Romeinse, Byzantijnse en middeleeuwse periodes van Gozo. Bezoekers kunnen ook meer leren over de invloed van de Arabieren en de ridders van Malta op de geschiedenis van het eiland.

Daarnaast kun je op onze Instagram ook meer specifieke tips vinden. Wist je dat boeken via onze links ons enorm helpt deze blog te onderhouden? We stellen het dan ook heel erg op prijs, mocht je één van onze aanraders boeken, dit via onze links te doen!

Liefs, Thomas & Sam

Leave a comment