Skip links

Sintra Portugal – Ontdek de mooiste paleizen van Europa

Sintra in Portugal lijkt regelrecht uit een sprookje te komen. De kastelen en paleizen in Sintra zijn soms wel 2000 jaar oud en doet soms ook wat denken aan de Efteling. Lang geleden woonde hier de rijkste mensen in gigantische paleizen, kastelen en landhuizen. De heuvelachtige omgeving is waanzinnig mooi en ook de ruige kust is niet ver weg. Sintra stad en zijn omgeving staan al sinds 1995 op de UNESCO werelderfgoedlijst. Benieuwd naar wat je hier allemaal kan zien en welke paleizen je niet mag missen? In deze blog lees je alles over je bezoek naar Sintra.

De leukste bezienswaardigheden van Sintra

Sintra telt vele prachtige plekken die helaas niet allemaal in 1 dag te bezoeken zijn. Vandaar dat we de mooiste voor jou op een rij hebben gezet zodat je niks mist tijdens je dag Sintra.

Welke Kastelen Bezoeken Sintra?

Dit zijn wat ons betreft de mooiste kastelen van Sintra:

  1. Palácio da Pena
  2. Palácio de Monserrate
  3. Castelo dos Mouros
  4. Quinta da Regaleira

Palácio da Pena

Het Paleis van Pena is letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van Sintra, gezien de ligging van het paleis. Deze is te vinden op het puntje van een berg op 480 meter hoogte waardoor je het paleis van kilometers afstand al ziet liggen. Daarnaast is het Paleis van Pena erg indrukwekkend vanwege de mooie bouwstijl en de waanzinnige kleuren. Het heeft prachtige torentjes, trappen, poorten en koepels. Pena Palace is gebouwd in 1840 en het diende als het zomerpaleis van de Portugese koninklijke familie. Niet alleen de buitenkant van het paleis is prachtig, ook de binnenkant is indrukwekkend. Het interieur van de allerlei ruimtes zoals de slaapkamer, eetkamer en keuken zijn allemaal zeer goed bewaard gebleven waardoor je een goede indruk krijgt van hoe de koninklijke familie hier woonde. De koning besteedde ook veel aandacht aan de natuur. Rondom het Paleis van Pena ligt een prachtige tuin genaamd ‘Parque da Pena’ met meer dan 200 hectare aan land. In de tuin zijn allerlei verschillende soorten flora en fauna te vinden die de koning importeerde vanuit de hele wereld. Een aanrader om even doorheen te wandelen! 

Sintra Palacio da Pena

Wanneer Paleis Pena bezoeken?

Het Paleis van Pena is de drukste bezienswaardigheid in Sintra en daardoor kan er soms een rij staan van soms wel meerdere uren. Bezoek daarom dit paleis als eerste van de dag. Het Paleis gaat open rond 10:00, dus zorg ervoor dat je voor die tijd bij het paleis bent. Zorg dat je hier dus als eerste heen gaat en er bent voordat het open gaat om 10:00. Na je bezoek aan het Paleis van Pena kan je te voet door naar Moorish Castle. Dit duurt zo’n 15 minuten lopen, al kan dit oplopen tot 30 gezien alle steile heuvels.

Castelo dos Mouros

Niet ver van het Pena Palace is Castelo dos Mouros te vinden oftewel het Moorish Castle. Dit is, met zijn afkomst uit de 9e en 10e eeuw, het oudste kasteel van Sintra. Dit kasteel is gebouwd, net zoals het Pena Palace, bovenop een heuvel. In de 8e eeuw veroverden de Noord-Afrikaanse Moren Sintra en deze berg was ideaal om de veroveringen te verdedigen. Om het stuk land te verdedigen, bouwden de Moren het Castelo dos Mouros. Je hebt vanuit dit kasteel een waanzinnig uitzicht, mits het niet bewolkt of mistig is!

Quinta da Regaleira 

Quinta da Regaleira heeft een compleet andere bouwstijl dan Pena Palace en Castelo dos Mouros. Quinta da Regeleira is een landhuis met een grote tuin en een kasteel. De eigenaar van dit kasteel was oorspronkelijk een Braziliaanse handelaar in koffie en edelstenen. Je kan uren dwalen door de gigantische tuin rondom het kasteel, met allerlei verstopte paadjes en bruggetjes. Een hoogtepunt die je zeker niet mag missen is de Initiation Well. Dit is een 27 meter diepe put, die te ontdekken is door middel van een prachtige wenteltrap die je tot wel negen verdiepingen onder de grond brengt. Eenmaal beneden, leiden tunnels je weer naar een andere plek van het landgoed!

Portugal Sintra

Monserrate Palace

Dit paleis met Arabische en Indiase invloeden mag je zeker niet overslaan: Paleis van Monserrate. Wij vonden dit nog mooier dan de bekende Palacio da Pena. Het was hier ook direct een stuk rustiger! Het is gebouwd in 1858 en is omringd door een bizar mooie botanische tuin. Het paleis heeft voor 2010 een grote renovatie ondergaan en is sindsdien pas weer open voor toeristen. Je kunt hier zeker een paar uur verdwalen, want dit is een parel in Sintra!

Palacio de Monserrate

Vervoer in Sintra

De makkelijkste manier om de paleizen en kastelen van Sintra te ontdekken is door middel van de hop-on hop-off bus. Deze bussen beginnen en eindigen beide vanaf het treinstation. Het station is te vinden op ongeveer 1,5 km van het historische centrum van de stad, en is ook de aankomstplek als je de trein neemt vanaf Lissabon. Deze bussen gaan iedere 30 minuten. Dit zijn de 2 verschillende buslijnen:

Sintra bus 434: Bus 434 is de gele lijn en rijdt vanaf het treinstation naar het stadscentrum, Moorish Castle, Pena Palace en weer terug naar het treinstation. Neem deze bus in de ochtend als je Pena Palace wilt bezoeken. Een ritje met deze bus kost €7,-, al kan je ook een unlimited bus ticket voor alle bussen kopen voor €11,50. Dit raden we je zeker aan aangezien je waarschijnlijk nog door wilt naar andere paleizen.

Sintra bus 435: Bus 435 gaat vanafhet treinstation naar het historisch centrum, Quinta da Regaleira, Palacio Seteais Palace, Paleis van Monserrate en weer terug.

De bustickets kan je hier kopen.

Sintra Portugal Pena Palace

Tuktuk Sintra

Je zou ook met één van de vele tuktuks kunnen gaan die daar rijden, al zijn dat wel echt snelheidsduivels en mega duur. Het bied je wel de mogelijkheid van snel van plek naar plek te gaan, zonder dat je hoeft te wachten op een bus of druk te maken waar die stopt. Een huurauto is niet handig, want er zijn zeer beperkte parkeerplekken en niet bij elk paleis is een auto toegestaan om te parkeren.

Privé tour Sintra

Wil je het jezelf helemaal makkelijk maken? Boek dan deze privé tour met chauffeur die je een hele dag overal heen brengt tot 3 personen

Tip: koop vooraf je tickets en bespaar tijd

Het is verstandig om voor de bekendere paleizen en kastelen alvast je entree tickets online te kopen. Bijna iedereen doet dit, maar het scheelt je toch weer wat tijd bij aankomst. Je kan gemakkelijk bij Get your guide bestellen (goedkoopste optie) en betalen Apple Pay of creditcard.

Sintra tuinen

Lekkere restaurants in Sintra

Na het bezoeken van Sintra, heb je vast trek gekregen. Buiten de prima maar toeristische restaurants bij de paleizen zelf, heb je in Sintra een aantal leuke spots. De populairste plek is Café Saudade. Ze hebben hier heerlijke broodjes, taartjes en verse croissants. Een andere spot voor dit soort lekkernij is Dona Estefânia! 

Wil je dineren in Sintra? Dan kan je voor heerlijke tapas terecht bij Nau Palatina. Een knus restaurantje met ruime keuze! Wil je in de Portugese sferen blijven dan is Raíz Sintra een goede optie. Heel betaalbaar en de plek zelf ziet er echt heel gezellig uit. Ook leuk om alleen een verfrissend of warm drankje te nemen!

Sintra bezoeken, vanuit waar doe je dat?

Om Sintra te bezoeken hoef je daar niet per se te verblijven. Je kunt het gemakkelijk 1 hele dag bezoeken vanuit Lissabon met de trein. De trein duurt ongeveer een half uur. Vanaf Sintra kun je de bus pakken naar de paleizen. Je kan ook voor meer comfort een taxi nemen, soms duurt het lang om op de volgende bus te wachten. 

Naast Lissabon is het ook mogelijk om Sintra te bezoeken vanuit Cascais. Bus 417 brengt je in ongeveer drie kwartier naar Sintra. Erg makkelijk! Daarnaast is er in Cascais een prachtig strand om een dag te relaxen na je dagtrip naar Sintra. 

Verblijf je in Lissabon? Ook dan is Cascais absoluut het bezoeken waard. Zo kan je een dagje ontsnappen uit de stad en deze inruilen voor een dagje strand. Benieuwd naar meer blogs over Portugal? Kijk dan gauw hier! Wist je trouwens dat je ons enorm helpt als je boekt via onze links? Het kost jou niks extra en helpt ons deze blog te onderhouden! Win-win dus. 

Leave a comment