Skip links

Angkor Wat: alles wat je moet weten!

Wat de reden ook is dat je naar Cambodja reist, breng absoluut een bezoek aan Angkor Wat. Het tempelcomplex ligt op steenworp afstand van Siem Reap en kan je met gemak bezighouden voor een aantal dagen. Je zou bijna denken dat het één van de zeven wereldwonderen is, door de gigantische hoeveelheid werk en precisie die in het complex is gestopt. In deze post lees je alles over het tempelcomplex Angkor en onze tips!

Tempel

Geschiedenis van Angkor

Het tempelcomplex Angkor is zo’n 400 km² groot en stamt uit de 9e eeuw. Het gebied vertegenwoordigde de hoofdstad van het Khmer Rijk tot de 15e eeuw. Het Khmer Rijk bestond uit de landen die we nu kennen als: Cambodja, Laos, Thailand en Vietnam. Naast de huidige tempels die nog over zijn na de eeuwenlange verwaarlozing, was het complex bewoond door vele mensen. Deze mensen leefden in huizen en tenten die grotendeels gemaakt waren van bamboe. Gebouwen mochten namelijk alleen van steen gemaakt worden indien het een heilig gebouw betrof. Je raadt het al: je zal alleen de overgebleven tempels zien en helaas geen oude woningen.

Het rijk was een mix van hindoeïsme en boeddhisme. Dit is goed terug te zien in de tempels. Helaas is er behoorlijk wat gevochten op het complex, waaronder ook tussen hindoes en boeddhisten waardoor je regelmatig afgehakte standbeelden tegenkomt.

Doordat het rijk steeds meer uiteen viel besloot de koning om het complex achter zich te laten en een nieuwe hoofdstad te stichten: Phnom Penh

Hoe lang heb je nodig & ticket prijs

Om het hele complex te bezoeken ben je wel even bezig, maar we snappen dat je niet alle tijd hebt als je op rondreis bent! Gelukkig kun je meerdere soorten tickets kopen:

  • 1 dag: 37$
  • 3 dagen: 62$
  • 7 dagen: 72$

Wij raden de ticket voor 3 dagen aan. Je zal waarschijnlijk maar 2 dagen nodig hebben, maar mocht je wat extra tijd hebben, dan kan je zeker nog een zonsopkomst ergens anders bekijken dan bij Angkor Wat. Hierover verder meer.

Ben je op rondreis door Azië en heb je voor je gevoel al genoeg tempels gezien? Hou het dan lekker bij een dag ticket. Probeer daarnaast niet online een ticket te kopen. Dit is niet mogelijk.

Angkor Wat

Zonsopkomst bij Angkor Wat

Hét hoogtepunt van vrijwel iedereen die een bezoek brengt aan Angkor is de zonsopkomst bij Angkor Wat. Dit klinkt wat verwarrend maar we leggen het je even uit: Angkor Wat is de grootste, best bewaarde en gerestaureerde tempel van het complex Angkor. Het heeft vrijwel dezelfde naam, maar vertegenwoordigt maar een klein deel van wat er allemaal te zien is. Je zal bij aankomst een grote groep mensen verzameld zien bij een van de twee meertjes. Dit is vanwege de reflectie die je kunt krijgen bij zonsopkomst, wat zorgt voor een prachtig plaatje. Geniet je liever van de wat rust tijdens de zonsopkomst? Ga dan naar het meertje aan de andere kant van het lange looppad. Je krijgt hier vrijwel hetzelfde idee maar het is er een stuk rustiger!

Zonsopkomst Angkor Wat

5 Andere must see tempels

Bayon

De Bayon tempel is een boeddhistische tempel uit 1181. Het is een van de mooiste tempels met een zeer iconisch uiterlijk. De tempel bestaat uit 54 torens die aan elke zijde een gezicht hebben. Op sommige plekken kun je veel gezichten op één lijn zien. Aanrader tijdens je bezoek! Heb je meteen een leuke wandeling rondom de tempel.

Bayon Tempel

Ta Prohm

Bij de liefhebbers van de film Tomb Raider zal deze tempel bekend voorkomen! Deze film is hier namelijk deels opgenomen. Het is een indrukwekkende tempel die grotendeels overgenomen is door de natuur. Wat opvalt is de bomen die groeien vanaf de daken van de tempel. Dit komt doordat de zaadjes van de boom op de mossige daken zijn gevallen. Hierdoor zijn de wortels van de bomen om de hele tempel gewikkeld. Zouden deze bomen omgekapt worden, dan stort de tempel ook in.

Ta Prohm Tempel

East Mebon

Dit is een type tempel die je waarschijnlijk wat vaker zal zien. Het is een vierkante tempel met een grote trap. Eenmaal boven zie je een 5-tal iconische tempels met veel detail. Op de hoeken van de tempel zie je ook een aantal dieren, waaronder een olifant en een tijger. De olifanten werden bij de bouw veel gebruikt voor het verplaatsen van de stenen. De tijgers duiden op de aanwezigheid van deze dieren in het verleden. Tegenwoordig zijn tijgers helaas niet meer in Cambodja te vinden. Daarnaast worden er helaas nog steeds veel olifanten gebruikt voor ritjes. Sla dit alsjeblieft over. Ze worden slecht verzorgd en het is veel leuker om ze in het wild te zien!

East Mebon Tempel

Banteay Srei

Deze tempel ligt wat uit de buurt van Angkor Wat, maar is zeker het bezoeken waard! Met een TukTuk ben je zeker 2 uur onderweg, maar dan zie je wel gelijk wat van het platteland! Het is een hindoeïstische tempel. De tempel is gemaakt van een ander soort steen dan de meeste tempels op Angkor, waardoor het een compleet ander uiterlijk krijgt. Het is een goed bewaarde tempel met erg veel detail. Er wordt beweerd dat de markeringen op de tempel enkel gemaakt zijn door vrouwen vanwege de details.

Onderweg zijn er een aantal restaurants beschikbaar met prima eten, maar doordat ze op de toeristische route liggen zijn ze wel wat aan de dure kant.

Banteay Srei Tempel

Tonle Om Gate

Niet zozeer een tempel maar wel een bezoek waard! Het is de zuidelijke toegangspoort van het terrein. De poort zelf is erg mooi bewaard gebleven, eveneens als de brug. Op de brug zie je links en rechts allerlei beelden. De lachende beelden aan de ene zijde vertegenwoordigen de goden. Aan de andere zijde staan beelden met een boos gezicht. Dit zijn de demonen. Ze representeren de hindoeïstische mythologie om de elixer voor eeuwig leven.

Tonle Om Gate

Tips en voorschriften voor je bezoek

Kledingvoorschriften

Aangezien het hele terrein van Angkor heilige grond is, ben je verplicht om je te houden aan de voorschriften. Draag daarom kleding die de schouders en knieën bedekt. Doe je dit niet dan word je niet toegelaten tot het terrein. Het kan behoorlijk warm worden over de dag heen, dus raden we je ook aan om geen donkere kleding te dragen. Daarnaast vallen lichte kleuren een stuk beter op tussen alle tempels. Leuk voor foto’s!

Eten

Aangezien je waarschijnlijk voor de zonsopkomst gaat, zal je zeker wel wat trek krijgen in de ochtend. Wat wij fijn vonden en waardoor je ook niet teveel tijd kwijt bent, is om wat fruit te bestellen bij een van de restaurants. Denk hierbij aan kleine bananen en ananas. Dit kan je ”on the go” meenemen. Neem daarnaast ook wat snacks en genoeg drinken mee voor de rest van de dag.

Ochtendindeling

Je zal merken dat je zeker niet de enige bent die de tempels wilt bezoeken. Zeker de bekendste tempels zijn erg toeristisch. Een groot deel van het massatoerisme wordt veroorzaakt door bussen Chinezen. Om dit voor te zijn raden we je aan om net na zonsopkomst zo snel mogelijk door te gaan naar Bayon of Ta Prohm. Deze worden over de dag heen steeds drukker. Je wilt bij deze tempels zeker even de tijd nemen! De officiële openingstijd voor deze tempels is 7:30, maar in de praktijk zal je waarschijnlijk wel wat eerder de tempels kunnen betreden.

Angkor Wat

Vind je deze blog over Angkor handig? Laat het ons weten in een reactie. Heb je een vraag of wil je meer reistips? Kijk dan snel verder op onze blog. Daarnaast kun je op onze Instagram meer specifieke tips vinden.

Liefs, Thomas & Sam

Leave a comment