Skip links

Porto – Francesinha: De Beste eet je hier!

Ladies and gentlemen, ik presenteer U: de Francesinha! Een plus-size tosti met 4 soorten vlees, gesmolten kaas, ei en een hoop saus. Dit extreem overweldigende gerecht moet je een keer geprobeerd hebben als je Porto bezoekt. Even ervanuitgaand dat je niet vegatarisch bent natuurlijk. Verderop in artikel lees je waar je de beste Francesinha kan eten, maar eerst: wat is een Francesinha en waar komt dit gerecht vandaan?

Boek hier je hotel voor Porto!

Porto Francesinha

Wat is een Francesinha Porto?

De Francesinha is een mega tosti die bij één van de meest iconische broodjes ter wereld hoort. Het is zo iets geks en aparts om te eten, dat uitleggen hoe het smaakt bijna geen zin heeft. Je moet wel van een stuk vlees houden, want anders krijg je hem zeker niet op!

Oorsprong

De oorsprong van de Francesinha is wat onduidelijk, maar met logisch nadenken kom je al een heel eind. Men zegt dat het een verbastering is van de croque monsieur. Dit gerecht is een soort super tosti voor de kaasliefhebbers, waarbij er kaas niet alleen tussen de broodjes zit, maar ook overheen. Bij de Francesinha is dit vergelijkbaar. De mega tosti wordt bedekt met een grote hoeveelheid kaas met daaroverheen warme saus, waardoor de kaas smelt. Aan jullie wie het beter hebben uitgevoerd: de Portugezen of de Fransen?

Waaruit bestaat een Francesinha?

Een Francesinha bestaat uit dikke plakken brood belegd met: steak, twee soorten worst en ham. Hier overheen worden twee plakken kaas gelegd en een gebakken ei, waarna de warme saus de kaas doet smelten. En dat is niet alles! Een erg belangrijk onderdeel: de patat. Deze doop je, behoorlijk enthousiast, door de saus. Echt knapperig zullen ze niet meer zijn, maar lekker dat het is!

Saus

Wat er door de Francesinha Saus zit, is één groot geheim. Wat er in ieder geval in zou zitten is een soort drank. Logischere wijs is dit Port, maar het kan ook zomaar zijn dat er donker bier in zit. Dan zit er nog iets pittigs in en iets tomaat achtigs. De saus moet een beetje dik worden, dus ongetwijfeld zal er een vorm van maizena in zitten. Ohja, en behoorlijk wat zout!

Check deze blog voor alle bezienswaardigheden in Porto!

Waar eet je de beste Francesinha?

Oke oke, deze blog lees je natuurlijk om erachter te komen waar je de beste Francesinha eet. Om te beginnen: in Porto. Je kan hem prima ook in Lissabon eten, maar daar is die gewoon net wat minder lekker. Het verschil zit vooral in de saus, al maken de soorten vlees ook echt een groot verschil! Na aanraden door een collega van Thomas en tevens local van Porto, zijn wij beland bij Lado B. Op eerste gezicht een soort snackbar waar je liever pas na een paar goede borrels zou willen zitten. Maar het volk wat er komt bewijst het tegendeel! Veel locals, soms strak in pak na een dag hard werken of als familie uitje, komen hier bijeen om de Francesinha te slachten. Deze ervaring was zo bijzonder en gek tegelijk. Die blijft wel nog even hangen!

Oftewel: Wil jij de beste Francesinha in Porto eten? Ga dan langs bij Lado B. Je zal niet teleurgesteld worden! Check deze blog voor nog meer restaurant inspiratie in Porto!

Helemaal trek gekregen door deze post? Heb je een vraag of wil je meer tips over Porto? Kijk dan snel verder op onze blog. Daarnaast kun je op onze Instagram ook meer specifieke tips vinden.

Liefs, Thomas & Sam

Leave a comment